prebrza vožnja

Šef policije tvrdi: Nije bilo zataškavanja u slučaju Čelić

28.10.2019 u 19:21

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak su održali konferenciju za novinare oko slučaja Josipa Ćelića. Ćelić je podnio ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji. Uz njega, razrješeni na osobni zahtjev su i Luzarijo Kulaš šef zadarske prometne policije te Darko Car načelnik PU krapinsko-zagorske

'Odmah po saznanju da postoje indicije o neprocesuiranju kaznenog prekršaja oformio sam tim koji je istražio događaje u PU zadarskoj. Razgovore su obavili sa svim djelatnicima koji su postupali u slučaju zamjenika ravnatelja. Potvrđeno je da je zaista 12. ožujka u privatnom vozilu zaustavljen i počinio prekršaj. Vlastoručno je odmah potpisao zapisnik, a postoji zapisnik i videosnimka. Međutim, poslije toga PU zadarska nije procesuirala taj prometni prekršaj. Obavljen je razgovor sa svim sudionicima i nije potvrđen navod da je zamjenik glavnog ravnatelja utjecao da se događaj ne procesucira', rekao je Milina.

Naveo je kako je razgovarao i sa zamjenikom glavnog ravnatelja i načelnikom PU krapinsko-zagorske, koji su, ‘iako nema prekršaja za to, iz osobne odgovornosti dali ostavke i preraspoređeni su na niža mjesta’.

“Zamjenik ravnatelja policije je raspoređen na nerukovodeće mjesto na granici”, rekao je Milina.

Govoreći o smjeni načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Darka Cara koji je zbog sličnog prekršaja, također na zadarskom području, smijenjen u ponedjeljak, Milina je rekao da su o tome policijski službenici "napravili pismena, ali nisu procesuirali događaj".

"Ovo smatram činom osobne odgovornosti, kako zamjenika glavnog ravnatelja, tako i načelnika PU krapisnko-zagorske. Načelnik PU zadarske je od mene osobno zatražio da se načelnik postaje prometne policije Zadar Anton Dražina premjesti na drugo radno mjesto", kazao je Milina.

Upitan je li bilo komunikacije između Ćelića i Dražine, Milina je rekao da nitko od njih nije, u bilo kojem trenutku, tražio da se krene s procesuiranjem događaja te je dodao kako je komunikacije bilo te da se zbog toga pokreće disciplinski postupak.

Milinu su novinari upitali i je li premještaj dovoljna sankcija. "Jedna od najtežih sankcija je premještaj na niže pozicije. Premještaj od pozicije drugog čovjeka policije, to je jedna od težih mjera", odgovorio je i dodao kako ti policajci mogu opet napredovati u skladu s poslovnikom.

Božinović je kazao da sustav ne može tolerirati ovakve slučajeve.

'Poslali smo jasnu poruku da ćemo uvijek stati iza policijskih službenika, ali isto tako da ćemo, kad se napravi greška, reagirati onako kako nalažu propisi. Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati. Zbog toga su posljedice jasne i nastupile su bez odlaganja. To je način na koji vodimo sustav', rekao je Božinović.

Izvanredna konferencija MUP-a Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Milina je kazao kako je utvrđena komunikacija između šefa zadarske policije i sad već bivšeg zamjenika ravnatelja policije, neposredno nakon počinjenja prekršaja, no istaknuo je da nitko ni od koga nije tražio da se Ćelićev prekršaj ne procesucira.

Gostujući u Dnevniku Nove TV Milina je kazao kako u cijelom slučaju nije utvrđeno zataškavanje te da je Čelić premješten u upravu za granicu, ali ne na rukovodeću poziciju.

'To je jedna od najtežnih disciplinskih kazni koja je izrečena', kazao je Milina i dodao da će se Čelić morati suočiti i sa prekršajnim postupkom koji je pokrenut zbog prebrze vožnje.