POSLOVI OBITELJI SAUCHA

Šef Milanovićevog kabineta nije u sukobu interesa

10.04.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa zaključilo je danas kako šef kabineta Zorana Milanovića Tomislav Saucha nije u sukobu interesa očitovavši se tako na upit njegove supruge Ivane Sauche koja je suvlasnica u odvjetničkom uredu koji je poslovao s državnom tvrtkom Plinacro

Nakon izbijanja afere u medijima i ponuđene ostavke Tomislav Sauche koju njegov šef Milanović nije prihvatio, Ivana Saucha tražila je očitovanje Povjerenstva. Zanimalo ju je smije li odvjetničko društvo u kojem ima vlasnički udio od 23 posto poslovati s tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu i treba li ona biti izuzeta iz takvih angažmana kako joj suprug ne bi bio u sukobu interesa.

Za obitelj Saucha dobre vijesti iz Povjerenstva. Naime, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa prije sklapanja poslova s državnim i lokalnim tijelima to se odvjetničko društvo nije imalo obvezu javiti Povjerenstvu jer u njemu udio nema dužnosnik, nego članica njegove obitelji. Da Tomislav Saucha ima udio, bila bi to druga stvar.

Također bi sukob interesa bio moguć da je Saucha dužnosnik zaposlen u Plinacru s kojim je njegova supruga poslovala. Povjerenstvo je odvjetničkom uredu u kojem je suvlasnica Ivana Saucha tako dalo zeleno svjetlo za daljnje poslove s javnim poduzećima i tijelima državne i lokalne samouprave, osim poslovanje s Vladom.


No istaknuli su da bi situacija bila drukčija da postoje dokazi da je dužnosnik utjecao na dodjelu posla odvjetničkom uredu svoje supruge. Ovako je 'evidentno kako formalno-pravno ne postoje indicije koje bi upućivale na sukob interesa'.

Odvjetnički ured Gajski, Prka, Saucha i Partneri osnovan je u ožujku prošle godine da bi prvi posao za Plinacro odradili u svibnju. Ugovor vrijedan 150 tisuća kuna za pravne usluge potpisan je u listopadu direktnom pogodbom iako je u tom trenutku Plinacro imao angažirana još tri odvjetnička ureda. Kada je Večernji list objavio priču, ostavku je podnio Mladen Antunović, predsjednik Uprave Plinacra, a Saucha Milanoviću ponudio ostavku koju ovaj nije prihvatio.