dužnosničke nekretnine

Šef HNS-a živi u najvećem i najskupljem stanu: 'Država nije imala nekretninu koja bi mi pasala'

03.02.2022 u 08:10

Bionic
Reading

Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija, od svih 10 državnih dužnosnika kojima ministarstva plaćaju najam privatnih stanova, s obitelji živi u najvećem i najskupljem stanu u Zagrebu.

Čuraj je 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112,55 četvornih metara na Črnomercu, koji mjesečno plaća 9103 kune, ili 1213 eura, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 kvadrata, koliko ima pravo prema Uredbi, a ostatak plaća sam. Drugim riječima, Ministarstvo plaća 6753,40 kuna, a najamninu za preostalu površinu stana i režijske troškove za cijeli stan snosi dužnosnik. Odnosno, 2350 kuna za najamninu, piše Jutarnji list.

'Kada sam došao na dužnost, prva dva mjeseca sam putovao iz Osijeka u Zagreb, ali nisam imao pravo na službeni auto i putne troškove, vidio da mi je to neisplativo i odlučili smo da ćemo se preseliti u Zagreb cijela obitelj, supruga i dvoje djece. Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan, pa smo tražili privatni najam', pojašnjava Čuraj.

Kaže kako je prijavio boravište u Zagrebu, dok mu je prebivalište u Osijeku odakle je rodom i tamo ima svoj stan, a u Zagrebu mu i djeca sada idu u školu.

Cijena je određena, kaže, sukladno tržišnim uvjetima. 'Poslao sam Ministarstvu desetak sličnih stanova i izvukli smo prosječnu cijenu najma, koja iznosi 10 eura po metru četvornom', kaže.

Čuraj je državni tajnik od 24. rujna 2020., a prije toga je bio saborski zastupnik HNS-a od 9. lipnja 2017. do 22. srpnja 2020.