nije prva

Šef Carine na zagrebačkom aerodromu otkrio detalje o 'padu' još jedne mule pune kokaina

01.11.2022 u 19:56

Bionic
Reading

Filmski scenarij odvio se u zagrebačkoj zračnoj luci. Policija je uhitila 45-godišnjeg Brazilca zbog sumnje da je progutao čak 117 kapsula u kojima se nalazio kokain. Nije ovo prva "mula" uhićena na Tuđmanu, niti prva iz Brazila.

Takve mule obično dolaze iz siromašnijih zemalja, a za nošenje opasnog tereta, koji im ugrožava i život, dobiju tek 1000 do 3000 dolara, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan koja je razgovarala i s Tihomirom Žegrecom, Predstojnikom graničnog carinskog ureda u Zračnoj luci Zagreb.

"Čini se da je za ovu mulu sve što je moglo pošlo po krivu. I prije nego je sletio, podatci kojima je kupljena karta za Brazilca označila su zvono za uzbunu nasoj carini", izvijestila je Buljan i dodala kako je Brazilac Carini već bio sumnjiv, a kapsule s drogom počeo je izbacivati još tijekom leta. Nakon slijetanja u posebnoj prostoriji pregledane su njegove stvari i uočene su kapsule. Carina ih je potom testirala i potvrdila svoje sumnje.

Tihomir Žegrec opisao je kako se mula ponašala tijekom pregleda. "Ponašao se tipično za krijumčara. Takve osobe se zatvaraju u sebe, odbijaju verbalu komuniakciju", kaže Žgerec i dodaje da se "takozvani gutači malo znoje jer ne mogu piti vodu, u zrakoplovu je zrak suh tako da dehidaracija pokazuje da bi se moglo raditi o gutaču".

Žgerec je objasnio i kako su utvrdili da se radi o drogi."Radili smo pregled prtljage, našli smo ampulice koje se mogu koristiti i za druge stvari, ne samo za drogu, pokazalo se da je u njima organska tvar. Kad se pokazalo da se radio kokainu, stvari su jasne. Suočena s činjenicama, osoba je počela komuniciarati, kod nas je izbacila još 30-ak ampula", kazao je Predstojnik graničnog carinskog ureda.

Nije ovo prva uhvaćena mula. "Mi se nadamo da imamo natprosječno dobru učinkovitost", kaže Žgerec i dodaje kako imaju dobru suradnju s policijom. Ističe kako je najveći dio posla ipak analiza rizika i prije nego šverceri dođu.

"Analiza rizika je 80 posto posla, dosadna je i traje satima, ali iz dokumentacije izvlače sliku", rekao je Žegrec.

Objasnio je i tko su obično mule. "To su ljudi s margina društva koji imaju neke ekomnomske ili druge probleme i često su prisiljeni ili ih je lako nagovoriti da pokušaju na ovaj način zaraditi ekstra novac", kazao je Žegrec.

Brazilac (45) je švercao rekordnu količinu kokaina, a predan je pritvorskom nadzorniku i bit će mu određen istražni zatvor.