TROJE PRIVEDENIH NA TRGU

Šef autohtonih pravaša uhićen, ostali otišli u Savsku 66

28.02.2015 u 09:47

  • +16

Prosvjed Ujedinjenih protiv fašizma

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

U podne se na Trgu bana Jelačića okupilo stotinjak članova inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, a u centru grada bio je velik broj policijskih službenika. Jedna je osoba privedena zbog alkoholiziranja na javnom mjestu. Oko 13 sati policija je pak na putu prema Šestinama privela predsjednika Autohtone Hrvatske stranke prava i njegove suradnike. Dio članova se okupio kod groba Ante Starčevića te su nakon toga posjetili branitelje u Savskoj 66. Privedeno je ukupno osam osoba

Tako se na glavnom zagrebačkom trgu ipak nisu susreli pripadnici AHSP-a i članovi antifašističke inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, koji su ranije bili najavili prosvjed protiv poteza ove stranke, odnosno 'postrojavanja njihove stranačke vojske'. Nijedan skup nije prijavljen zagrebačkoj policiji, a ona je ranije zabranila AHSP-u skup na Trgu bana Jelačića.

Oko podne na Trgu bana Jelačića okupilo se stotinjak antifašista dok se autohtoni pravaši nisu pojavili. S obzirom na to da su se oba skupa trebala održati u podne, centar grada bio je prepun policije. Kordon policije okružio je i okupljene na Trgu bana Jelačića jer je došlo do verbalnog dobacivanja prolaznika. Očito je da policija ništa ne misli prepustiti slučajnosti, javio je tportalov izvjestitelj s Trga bana Jelačića.

Prosvjednici uzvikuju parolu: 'S osmijehom na licu protiv Karamarkovog fašizma'. Na to im je nekoliko prolaznika uzvratilo psovkama, što je pripadnike interventne policije nagnalo da stanu između njih kako ne bi došlo do izgreda. Do nove gužve je došlo kada su prosvjednici počeli pjevati 'Internacionalu', javlja naš reporter.

Okupljeni na Trgu razvili su transparent: 'Ujedinjeni protiv fašizma'. Među njima je i Zoran Pusić, građanski aktivist te brat aktualne ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Ondje su bili i glumci i aktivisti Urša Raukar i Vili Matula. Prosvjed je završio oko 13 sati. Iz PU zagrebačke doznajemo da su privedeni 28-godišnjak i 35-godišnjak, dok je 26-godišnjak uhićen zbog remećenja javnog reda i mira.

U međuvremenu je predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec priveden na policiju zajedno sa svojim suradnicima. 'Bili smo kod Okrugljaka i kupovali vijence i svijeće koje smo kanili odnijeti na Starčevićev grob. Ondje je mene i suradnike Vladu Turudića, Vladimira Kinđevskog, Branka Koledića i Marka Kleina uhitila policija. Strpali su nas u 'maricu' i sad nas voze. Žele spriječiti naš skup, a istodobno se na Trgu održava neprijavljeni skup antifašista. Ovo je represija!', kazao je za Večernji list Keleminec prije no što je prekinuo vezu.

Iz Policijske uprave zagrebačke tportalu su potvrdili dovođenje pet osoba u službene prostorije policije. 'U 12,25 sati u službene prostorije PU zagrebačke privedeno je pet osoba u dobi od 50, 52, 68 i 52 godine radi osnova sumnje da su počinili prekršaj opisan iz članka 7.st.1 kažnjivo po članku 34. st.1.t.1.Zakona o javnom okupljanju, zbog namjere održavanja javnog okupljanja pod nazivom 'Prisega domovini i klubu hrvatskih domoljubnih snaga', a koje okupljanje je Rješenjem ministra unutarnjih poslova zabranjeno', izvijestila je policija.

Kod groba Ante Starčevića okupilo se ipak 20-ak članova AHSP-a te su odali počast Starčeviću, nakon čega ih je policija legitimirala. Ipak, taj skup je bio daleko od postrojavanja vojske stranačke mladeži. N1 javlja da ih je nekolicina krenula u Savsku 66 dati podršku braniteljima.

Inače, cijelo prijepodne razne delegacije polagale su vijence s obzirom na to da je godišnjica smrti Ante Starčevića.
371532,371343,371243,367447Postrojavanje u Šestinama

'Ispred groba postrojit će se stranačka vojska Hrvatske domoljubne snage, svi njeni pripadnici prisegnut će domovini Hrvatskoj te će se položiti vijenac i zapaliti svijeća', piše u priopćenju predsjednik AHSP-a Dražen Keleminec.

RTL Autor: RTL

Iz inicijative Ujedinjeni protiv fašizma jučer su kazali: 'Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju. Ovim društvenim snagama koje Hrvatsku guraju u nove oblike fašizma izuzetno pogoduju pogubne posljedice tranzicije obilježene pljačkom društvenih dobara te aktualna ekonomska kriza koja rezultira sve većim siromaštvom i sveprisutnim osjećajem beznađa. Ali i mi, neki drugi i drugačiji, živimo tu istu društvenu stvarnost.'