SUĐENJE DIREKTORICI DUKATA

Sebi, znancima i prijateljima pribavila oko tri milijuna kuna

04.07.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Ispitivanjem svjedoka na varaždinskom Županijskom sudu nastavljena je glavna rasprava u postupku protiv Milke Drljače, bivše direktorice propale varaždinske štedionice Dukat koju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti

Drljaču optužnica tereti da je u dogovoru s članom uprave Dukata Ladislavom Bakšajem, koji je u međuvremenu umro, još od 1996. pa do otvaranja stečaja nad Dukatom 2001. godine, sebi, pokojnome te znancima i prijateljima nezakonito pribavila oko tri milijuna kuna.

Protiv bivše direktorice Dukata Milke Drljače otvoren je istražni postupak zbog sumnje da je počinila prijevaru te utaju još prije deset godina. Osumnjičena je poricala počinjenje navedenih kaznenih djela, pri čemu je isticala kako se nisu podmirivale obveze prema Dukatu, pa ni Dukat nije mogao podmirivati obveze prema vjerovnicima, odnosno 400-tinjak štediša i državi. Naime, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnijelo je Ministarstvo financija RH radi neizmirenih obveza Dukata prema proračunu i izvanproračunskim fondovima od oko 1,8 milijuna kuna.

Tako si je, prema optužnici, odobravala kredite koje nije vraćala, usprkos kamati od 0,5 posto, već ih je otpisivala na teret troškova poslovanja štedionice. Dio novca izvukla je preko blagajne i u vrijeme blokade žiroračuna štedionice 1999. godine. Prema optužnici, dugovanja je otpisivala i drugima, uz ostalo, Ladislavu te Zoranu Bakšaju, kao i Zoranu Valentiću.

Tijekom saslušanja svjedoka Zorana Bakšaja, bivšeg djelatnika Dukata, koji je u toj štedionici uzeo kredit od 25 tisuća tadašnjih DEM, otkriveno je da taj kredit, kako je rekao, nije vratio u smislu isplate, već je prebijen štednjom u štedionici koja je možda bila i nešto veća. Svjedok, kojemu je Dukat ostao dužan osam plaća, nije se mogao sjetiti podataka o uvjetima kredita, kao ni podataka vezanih uz njegovo osiguranje.

Nakon stalne sudske vještakinje Vlaste Santo-Olđa, svjedočio je stečajni upravitelj Stanko Makar. Govoreći o tijeku stečajnog postupka nad Dukatom, naglasio je da je stečajni postupak zaključen, ali se još vodi 25 do 30 parničnih postupaka.

'Nisu namireni svi stečajni vjerovnici, štoviše nije namiren niti prvi isplatni red. No stečajni postupak nad Dukatom je obustavljen jer je prodana sva imovina, kako pokretnine, tako i nekretnine. U međuvremenu nije bilo nekih značajnijih priljeva na račun štedionice. Radilo se o manjim iznosima iz kojih se pokrivaju redovni, sudski i odvjetnički troškovi. Vjerovnici potražuju između tri i četiri milijuna kuna. Problem je da kada i dobijemo sudsku odluku i ona postane pravomoćna, nastaju teškoće kod naplate', rekao je stečajni upravitelj Makar.