FORMIRANJE VLASTI U VUKOVARU

SDSS: SDP nas je odbio i uzeo stranku koja širi mržnju

07.03.2011 u 15:53

Bionic
Reading

'Iako je naizgled riječ o koaliciji, sa SDP-om u Gradskom vijeću Vukovara samo surađujemo, a sve na dobrobit Vukovaraca', prva je izjava novog predsjednika vukovarske gradske skupštine Tomislava Džanka, inače člana HSP-a Dr Ante Starčević, nakon izbora na tu dužnost

VUKOVAR – Iako su osvojili samo tri mandata na prijevremenim izborima za vukovarsko Gradsko vijeće, 'Starčevićevci' su u pregovorima sa SDP-om, koji ima 13 vijećnika, uspjeli izboriti potporu za predloženog kandidata za poziciju predsjednika.

'U pregovorima oko formiranja većine u Gradskom vijeću Vukovara pokušali smo doći i do SDP-a i do HDZ-a. Prvi su se odazvali, prihvatili naš prijedlog za predsjednika Vijeća i neke ideje za vođenje grada kako više ne bismo bili 'grad slučaj', dok od drugih nije bilo razumijevanja', rekao je Džanak nakon što je, nakon 14 godina na vlasti, poslao HDZ u oporbu.

Po njegovom mišljenju, koalicija HDZ – SDSS i na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara 'glasovali su zajedno, ostali na istoj strani te nastavili su raditi onako kako su i do sada radili'.

'Ako izabrani vijećnici donesu jednu odluku na korist Vukovara, a iz Zagreba dođe drugačija sugestija i sve padne u vodu, to nije dobro za Vukovarce. Pitam sve stranke – jesu li im Vukovarci za to dali glas kako bi zastupali njihove interese ili će slušati naputke iz Zagreba? Trojac iz HSP-a Dr Ante Starčevića radit će po svojoj savjesti i za to smo dobili pristanak iz središnjice stranke. Vjerujem da će tako raditi i vijećnici ostalih stranaka', istaknuo je Džanak.

Iako riječ 'koalicija' svi u novom sazivu Vijeća izbjegavaju, predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna zaželio je 'novoj vladajućoj koaliciji puno uspjeha u vođenju grada' ironično dodavši kako će 'ubuduće u Vukovaru cvjetati ruže'.

'Stranka koja je osvojila najviše mandata, a mislim na SDP, doživjela je neuspjeh, jer nije uspjela dobiti predsjednika Vijeća iz svojih redova. Iz više razloga radi se o neprirodnoj koaliciji čemu je dokaz i činjenica da je HSP Dr Ante Starčević, iako s najmanje mandata, dobio predsjednika Vijeća', ustvrdio je Barna dodajući kako će HDZ biti 'oštra oporba koaliciji na vlasti'.

SDSS-ovci smatraju kako je SDP suradnjom s Starčevićevim HSP-om 'pokazao svoje pravo lice'. 'Odbili su suradnju, čak i razgovor s nama, a izabrali su opciju koje se poziva na loše stvari iz prošlosti i koristi govor mržnje prema Srbima i jednoj političkoj opciji, odnosno SDSS-u', prokomentirao je dogradonačelnik iz redova srpske manjine, Dejan Drakulić.

Podsjetio je kako su, osim njegovoj stranci, pripadnici srpske manjine u Vukovaru glasovali i za SDP koji se ipak odlučio za nekog drugog, a ne za SDSS.

Za SDP-ovce je bitna 'suradnja za dobro grada, nikakva koalicija', a svojim najvažnijim postignućem smatraju izbjegavanje mogućeg prolongiranja konstituiranja Vijeća, formiranja većine i izbora predsjednika. Tvrde kako im nije bila toliko bitna funkcija predsjednika Vijeća, koliko projekti obnove i razvoja Vukovara, posebice njegovog gospodarstva.

'Sad je najbitnije da predstavnici stranaka sjednu, donesu svoje prijedloge za proračunske stavke i dostave mi ih kako bismo što prije usvojili proračun za tekuću godinu', ocijenio je gradonačelnik Željko Sabo (SDP), najavljujući i skore izmjene Statuta i Poslovnika.

Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Vukovara, u kojemu će nasuprot 13 vijećnika SDP-a i trojca iz HSP-a Dr Ante Starčević sjediti devetero HDZ-ovaca i pet vijećnika SDSS-a, podsjećala je po broju pauza, a bilo ih je pet za samo dva sata, na prethodni saziv.

Vukovarci se nadaju kako će stara praksa maratonskih sjednica, političkih nesuglasica, pa i svađanja, biti zaboravljena već na prvoj radnoj sjednici Vijeća koja se očekuje uskoro.