ipak ima ovlasti

SDSS dobiva mjesto potpredsjednika Vlade. Je li ono tako nevažno kako se to prikazuje?

10.07.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Kao što je nekoć u vladi Ive Sanadera potpredsjednik bio SDSS-ov Slobodan Uzelac, tako će i Andrej Plenković mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava dati SDSS-u. Kako se radi o potpredsjedniku bez ministarstva, mnogi su komentirali da ta funkcija ne donosi neku moć u Vladi. No je li zbilja tako?

Da će potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, ljudska prava i prava manjina biti iz SDSS-a, potvrdio je jučer za N1 saborski zastupnik te stranke Boris Milošević. U kuloarima se spominje da će upravo on zauzeti mjesto potpredsjednika, no on sam naglašava da će odluku o tome njegova stranka donijeti u ponedjeljak. I dok su mnogi kritizirali zastupnike nacionalnih manjina jer pristaju imati ministra bez portfelja, odnosno potpredsjednika Vlade bez ministarstva, bivša premijerka Jadranka Kosor upozorava da takva funkcija nije posve nevažna.

Naime i u njenoj vladi SDSS je imao potpredsjednika Vlade bez ministarstva. Radi se o Slobodanu Uzelcu, potpredsjedniku Vlade za društvene djelatnosti, a sjedio je ranije i u Sanaderovoj vladi.

  • +11
Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Potpredsjednik za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade RH nadređen je ministrima zdravstva, obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, mirovinskog sustava, rada, socijale, sporta', napisala je Kosor.

Iako su neki odmah propitivali kakve realno ovlasti ima potpredsjednik Vlade nad tim ministrima, Kosor je pojasnila: 'Zato što vodi koordinaciju na kojoj moraju biti i ministri. Bez njegovog odobrenja zakon npr. ne može proći koordinaciju. Što ne prođe koordinaciju, ne može na sjednicu Vlade.'

Hoće li takve ovlasti i koristiti i koliko, kaže Kosor u raspravi na Twitteru, ovisi o osobi. Prisjetila se pritom svog iskustva s Uzelcem. 'Uzelac je u mojoj vladi nekoliko puta glasao protiv mojih prijedloga, tj. prijedloga ostalih ministara. Ministri koji su glasali protiv prijedloga Andreja Plenkovića 'odletjeli' su iz Vlade', pojasnila je Kosor.