VUKOVAR

SDSS brani Stanimirovića

09.11.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon lavine reakcija političara na svim razinama vlasti, braniteljskih i stradalničkih udruga, konačno se o spornom intervjuu beogradskoj Politici očitovalo i predsjedništvo njegovog SDSS-a

Iz te stranke podsjećaju kako nedavni 'susret predsjednika Josipovića i Tadića te premijerke Kosor i s predstavnicima obitelji vukovarskih žrtava srpske nacionalnosti, koje su stradale nekoliko mjeseci prije izbijanja oružanog sukoba, predstavlja izniman događaj u unapređenju međuetničkih odnosa i suočavanja s ratom i ratnim politikama'.


Po njima, potenciranje te činjenice od strane Vojislava Stanimirovića 'nema za cilj relativizaciju strahota kroz koju su građani Vukovara hrvatske nacionalnosti prošli u kasnijem oružanom sukobu, a još manje nepoštivanje žrtava sugrađana Hrvata'. 'Stanimirović je imao za cilj progovoriti o okolnostima pred početak ratnih događanja u Vukovaru, o stradanjima građana srpske nacionalnosti i o onima koji su s hrvatske strane u to vrijeme doprinosili stradavanju i razbuktavanju kasnijeg sukoba', poručili su iz SDSS-a.

Navode kako ni SDSS ni Stanimirović 'ne prave razliku među žrtvama ratnog zločina počinjenog prema zarobljenicima vukovarske bolnice i osuđuju svaki od tih zločina' te podsjećaju da su se i predstavnici te parlamentarne stranke, uključujući i samog Stanimirovića, zajedno s dvojicom predsjednika pred spomenikom na Ovčari poklonili žrtvama.

'Stoga isticanje koliko je u bolnici bilo ranjenika, a koliko vojnika koji su se u nju sklonili, ne bi trebalo tumačiti kao gest nepoštivanja žrtava, već kao upoznavanje s relevantnim činjenicama neophodnim za razjašnjavanje preostalih nepoznanica u vezi sa stradalima', ukazuju u SDSS-u.

Po predstavnicima najjače političke stranke srpske manjine u Hrvatskoj, 'proces pomirenja ne bi bio ni potpun ni trajan ukoliko se u Hrvatskoj ne bi čulo i iskustvo Srba u prvoj polovici 90-ih, priznalo i njihova stradanja te ukoliko se ne bi osvijestila odgovornost za ta stradanja'.