NAJAVA KOMPLIKACIJA?

SDS bojkotirao odbore o hrvatskom pristupnom ugovoru

07.10.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Dva odbora slovenskog parlamenta potvrdila su u petak tekst pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom, o čemu bi parlament u plenarnom sastavu trebao i konačno odlučivati na svom zadnjem redovitom zasjedanju zakazanom za 17. listopada.

Državna tajnica za europske poslove Andreja Jerina rekla je članovima odbora za vanjske i europske poslove da se je slovenska vlada u četvrtak opredijelila o pitanju pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i hrvatskom pristupnom ugovoru te za potpisnike sporazuma u ime Slovenije odredila premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

Isto tako, podsjetila je da je parlament bio aktivno uključen u proces pregovora EU s Hrvatskom kroz postupak otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja čiji je rezultat i pristupni ugovor.

Svi prisutni članovi odbora za europske i vanjske poslove izjasnili su se za potvrđivanje teksta sporazuma EU-a i Hrvatske, osim članova iz redova Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, a koji na sjednicu nisu došli. Njihov je zastupnik novinarima rekao da su sjednicu bojkotirali zato što što im nije bio prezentiran redigirani tekst hrvatskog pristupnog ugovora na slovenskom jeziku. Zato će se o tome izjasniti naknadno, na dopisnoj sjednici obaju odbora koja će biti sazvana ovih dana.

Formalna odluka slovenskog parlamenta kojom se potvrđuje tekst pristupnog sporazuma Hrvatske s EU potrebna je kako bi premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u ime Slovenije kao jedne od 27 članica EU potpisali taj dokument na svečanosti u Varšavi u prosincu.