PROGRESIVNI STAVOVI

SDP, ženska prava i LGBTIQ aktivisti: Čak tri skupa protiv molitelja na Trgu bana Jelačića

01.07.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Čak tri skupine okupile su se u subotu na Trgu bana Jelačića iskazati svoje protivljenje skupu inicijative 'Muževni budite', koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju na trgovima hrvatskih gradova i mole krunicu u znak podrške muškarcima kao duhovnim autoritetima u obitelji

Na skupu SDP-a pod motom 'Slobodne i ravnopravne', uz članice Foruma žena SDP-a viđeni su i eurozastupnik Predrag Matić te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

  • +7
SDP-ov skup protiv molitelja Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Drugi skup, po imenu Piknik slobode, organizirala je skupina umjetnica koja redovito prosvjeduje na Trgu, ovoga se puta orijentirajući na poruke da žena treba birati svoju odjeću, način života i općenito imati pravo na izbor.

  • +11
Piknik slobode na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Treći skup održali su LGBTIQ aktivisti, na čijim su transparentima, među ostalim, stajale poruke: 'Trans autonomija', 'Žena ženi ljubav' i 'Queer djeca zaslužuju podršku svojih roditelja'.

  • +3
Podrška trans osobama na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrović / PIXSELL

Protuprosvjed je održan i u Šibeniku, gdje su se okupile i protuprosvjednice iz šibenske udruge mladih S.U.M. i KU Fotopoetika, koje su u sklopu performansa 'Uberimo plodove ženske borbe za slobodu', pred okupljenim muškarcima pojele - jabuke.

Performans 'Uberimo plodove ženske borbe za slobodu' u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Osijeku se, pak, moliteljima suprotstavila jedna žena, koja je u rukama držala transparente s porukama o uvođenju seksualnog odgoja u škole.

  • +5
Žena se u Osijeku suprotstavila moliteljima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL
Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović / PIXSELL