'IGRANJE' S DATUMOM IZBORA

SDP želi izbore prije obljetnice pada Vukovara?

12.08.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Iako se već mjesecima spekulira o datumu izbora i gotovo da nema nedjelje koja se nije spominjala kao potencijalni dan za izlazak na biralište, prema pisanju Večernjeg lista navodno se iz SDP-a sve češće može čuti da je želja većine da izbori budu u studenom i to prije obljetnice pada Vukovara 18. studenog, očito strahujući od prošlogodišnjeg scenarija u Vukovaru, kada je Stožer presjekao put koloni u kojoj je bio Milanović

Prvotno je postojala ideja da se na zahtjev Vlade sazove izvanredna sjednica Sabora 1. rujna i da traje dva tjedna, do početka redovne sjednice Sabora 15. rujna.

'Nakon toga sjednica bi trajala još tjedan dana i potom bi se raspustio. Time bi se dobilo tri tjedna rada Sabora, što bi bilo i više nego dovoljno da se donesu svi oni zakoni koji su se planirali donijeti uoči izbora, a tu se prije svega misli na paket zakona ministra financija Borisa Lalovca', kaže za Večernji list visoki izvor iz Vlade.

Međutim, ta ideja ne uklapa se u želju većine u SDP-u da se izbori održe prije obljetnice pada Vukovara 18. studenog pa nije isključena ni mogućnost da se sazove izvanredna sjednica Sabora 1. rujna i da ona traje 15 dana, nakon čega bi se Sabor raspustio. Raspusti li se Sabor do 15. rujna, predsjednica će imati na odabir četiri potencijalna datuma – 18. listopada, 25. listopada, 1. studenoga ili 8. studenoga, s obzirom na to da izbori moraju biti održani 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora.

No konačne odluke o datumu izbora još uvijek nema, a i ministar uprave Arsen Bauk svojim je odgovorom u nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju sugerirao da vladajući misle odraditi mandat do kraja, odnosno, za izbore čekati do veljače sljedeće godine.

'Svi su uvjeti da mandat odradimo do kraja i da ova zadnja četiri i pol mjeseca redovnog i dva do tri mjeseca tehničkog mandata, odradimo najbolje što znamo. Rezultati rada Vlade sve više se vide, to pokazuju i neke relevantne statistike, dakle nema razloga za prijevremene izbore. Sve svoje planove rada planirao sam tako da ću ih dovršiti u redovnom mandatu. Imamo još, uostalom, 20 do 30 bitnih zakona koje Sabor mora usvojiti', kazao je Bauk u intervjuu.

Nove spekulacije o datumu izbora u emisiji Hrvatskog radija 'Ujutro prvi' komentirao je i profesor Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj, koji je, kako kaže, do prije koji dan bio uvjeren da će izbori biti u siječnju ili veljači sljedeće godine.

'Imaju smisla i ove nove najave da će to biti u studenom. Naime, pitanje je koliko pozitivan trend SDP-a i vladajuće koalicije može trajati, odnosno, koliko vi možete spinati određenu sliku. Mi smo u zadnjih nekoliko mjeseci bombardirani od strane vladajuće koalicije njihovim uspjesima, i to jesu određeni uspjesi, ali na mikro razini. To su mikro uspjesi jer je i dalje gospodarska makro slika izrazito loša, ali očito da u jednom dijelu građana ti mikro uspjesi mogu dati rezultati. Tu je i uspješno odrađena turistička sezona i ove 'patriotske svečanosti'. Možda ocjena vladajuće koalicije bude da taj pozitivan trend može trajati do siječnja ili veljače. Ali s druge strane, bilo smo svjedoci ozbiljnih najava pojedinih ministara da se u listopadu, studenom, prosincu moraju donijeti ozbiljni zakoni i da oni imaju još puno posla i da se reforme moraju provesti. Očito je to palo u vodu. I sada će to zapakirati u priču da to ostavljaju za drugi mandat', prokomentirao je Šalaj.

Podsjetimo, gotovo da nema datuma koji se nije spominjao kao potencijalni datum izbora. U veljači su se kao mogući datumi izbora spominjali 26. travnja ili 17. svibnja. spekuliralo se i o izborima na, za SDP simboličan, 3. siječnja. U igri je sada studeni, a spominjao se i konkretan datum 22. studeni. No čim je bio spomenut studeni, neimenovani dužnosnik HNS-a za Jutarnji list poručio je kako bi bilo dobro da izbori budu 14. veljače sljedeće godine, na Valentinovo, a u tom slučaju bi se proširena Kukuriku koalicija mogla nazvati Koalicija srca.