grbin proziva vladajuće

SDP traži razrješenje šefice DORH-a: 'Odluke oko Agrokora su fijasko za Hrvatsku'

07.11.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u utorak da bi zbog slučaja Agrokor trebalo razriješiti glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek te je najavio da će se do kraja tjedna održati sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj bi se tražilo održavanje tematske sjednice o tom predmetu.

„U zadnjih tjedan dana suočili smo se s odlukom Arbitražnog suda u Washingtonu da prihvati nadležnost u predmetu kojega firme Ivice Todorića iz Nizozemske vode protiv Hrvatske i odlukom Visokog kaznenog suda da je vještačenje koje su porezni obveznici platili preko milijun eura u predmetu 'veliki Agrokor' neprihvatljivo. I jedna i druga odluka u ovom trenutku predstavljaju fijasko za Republiku Hrvatsku”, ustvrdio je Grbin na konferenciji za novinare.

Mislim da nisam jedini, dodao je, koji primjećuje ogromne sličnosti između ovog slučaja i onog što smo imali s Ivom Sanaderom.

Nakon što je Ustavni sud ukinuo osuđujuće presude u njegovom slučaju uslijedio je poraz Republike Hrvatske u arbitražnim postupcima koji su se vodili između INA-e i MOL-a i plaćanje od strane RH u iznosima koji su se mjerili u stotinama milijuna eura, kazao je.

Nažalost, upozorava, u predmetu Agrokor iznosi koji vise iznad glave Republike Hrvatske daleko su veći.

Uz dužno poštovanje da Todoriću baš ne vjerujem sve što govori, iznosi od sedam milijardi eura su takvi da bi za Hrvatsku predstavljali ogroman problem. To je iznos koji godišnje izdvajamo za mirovine ili iznos koji je dovoljan da izgradimo 20 Peljeških mostova, istaknuo je.

„I ako Hrvatska izgubi arbitražni postupak, taj iznos neće vraćati ni Andrej Plenković ni Martina Dalić ni Ante Ramljak ni Fabris Peruško nego će se taj novac morati vratiti iz državnog proračuna, odnosno, morat će ga platiti svi građani. Radi se o iznosu, o sedam milijardi eura, koji se nijednom ni zbog jedne sudske odluke nije morao platiti”, naglašava Grbin.

Vrlo čudnim pa i zastrašujućim smatra što od strane vladajućih već tjedan dana imamo potpunu šutnju oko toga što Hrvatska kani poduzeti u vezi s potencijalno štetnim posljedicama arbitražne odluke iz Washingtona.

Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

„Od Plenkovića nisam čuo ni 'a' ni 'b' što će poduzeti da se to spriječi osim što je lakonski rekao da Državno odvjetništvo mora sve objasniti, a ono nije objasnilo ništa, osim što Zlata Hrvoj Šipek već 24 sata upire prstima na lijevo i desno, tražeći odgovornost svakoga, osim da pogleda u ogledalo i shvati da je za ovo odgovornost itekako i njena", rekao je.

U ovom trenutku, dodao je, potrebno je razriješiti Zlatu Hrvoj Šipek s mjesta glavne državne odvjetnice i napokon na tu poziciju dovesti nekog sposobnog tko želi braniti i zastupati interese Republike Hrvatske.

Od Vlade želi čuti što kani poduzeti kako bi se spriječilo da dođe do negativne odluke u arbitražnom postupku i, ako dođe, kako ćemo se s time nositi.

S obzirom da vladajući šute, u dogovoru s predsjednikom Odbora za pravosuđe već ovaj tjedan sazivamo sjednicu tog tijela na kojoj ćemo tražiti potporu za održavanje tematske sjednice na kojoj bi nas DORH i nadležna ministarstva, gospodarstva i pravosuđa, obavijestila kakvo je stanje arbitražnog predmeta s Agrokorom i koji su nam sljedeći postupci, najavio je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Ovo je opasna situacija, bez obzira na to što je od Lex Agrokora prošlo šest i pol godina, njegove posljedice za Hrvatsku se osjećaju i danas."

Sada se pokazuje da se ovo trebalo rješavati kroz stečajni zakon i stečajni postupak uz nadzor suda, a ne uz nadzor politike jer upravo želja tada vladajućih HDZ-a i Mosta da budu direktno involvirani u izbor povjerenika danas izgleda da dolazi na naplatu, zaključio je čelnik SDP-a.