NEPOVJERENJE U RAD VLADE

SDP potukao HDZ s nikad većom razlikom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako su izbori daleko, istraživanje agencije Puls koje je objavila Nova TV pokazalo je povijesni rezultat SDP-a, kojem bi svoj glas dalo čak 34,8 posto ispitanih. U odnosu na njih HDZ je zabilježio pad i ima podršku svega 23,3 posto birača. Nikada još nije zabilježena tako velika razlika u popularnosti dviju najvećih hrvatskih stranaka

Za novu Vladu na čelu s prvom hrvatskom premijerkom poražavajući je i rezultat prema kojem čak 80 posto ispitanih misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok ih u suprotno vjeruje svega 10 posto. Takav trend zabilježen je još samo prošlog mjeseca i nikada nije bio lošiji, izvještava Dnevnik.hr.

Povijesnim se može ocijeniti i podatak da 69 posto ispitanika ne vjeruje radu Vlade, dok ih suprotno od toga misli samo 19 posto.

Znatnom padu popularnosti Vlade najviše je pridonio krizni porez jer Vladino upravljanje javnim financijama ne odobrava čak 76 posto ispitanika. Zbog neriješene nelikvidnosti čak 74 posto ne odobrava Vladino upravljanje gospodarstvom, a njih 71 posto ne odobrava socijalnu politiku. Građani se očigledno boje novih rezanja socijalnih prava

Svjetlo na kraju tunela Jadranki Kosor i novoj Vladi donosi samo mali porast u postotku ispitanika koji smatraju da će se postojeća koalicija održati do 2011. godine. Takvih je čak 40 posto, što je više nego prošli mjesec. Najviše ih je među biračima HDZ-a, a zanimljivo je da su najveći skeptici birači HSS-a, stranke koja se već drugi mjesec bori oko praga opstanka za ulazak u Sabor, s tek 5,5 posto birača među ispitanima.

Biračko tijelo SDP-a uglavnom je sastavljeno od ljudi u dobi od 31 do 60 godina, ima visoku stručnu spremu i živi u Zagrebu i okolici. S druge strane, HDZ biraju oni stariji od 60 godina, koji imaju osnovnu školu, a pretežno dolaze s područja Dalmacije.

Najpopularniji je među političarima još uvijek aktualni predsjednik Stjepan Mesić sa 72 posto. Slijedi ga Zoran Milanović s čak 48 posto, Đurđa Adlešić sa 47 te Radimir Čačić sa 44 posto. Jadranka Kosor najslabije stoji među ispitanicima, sa svega 32 posto onih koji je ocjenjuju pozitivno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi