TREĆI PUT U STRANCI

Vapaj SDP-ovih gradonačelnika: Spustite se iz oblaka!

25.09.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon što se u SDP-u počeo spominjati opoziv predsjednika Davora Bernardića, ali i izbacivanje njegovih kritičara, pismo su vrhu stranke poslali SDP-ovi gradonačelnici

U pismu upućenim vrhu stranke, koje tportal ima u posjedu, petero SDP-ovih gradonačelnika, među kojima su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, pozivaju na razgovor unutar stranke, a ne obračun preko medija.

SDP, pišu u pismu, svoje djelovanje i rad među građanima temeljio je uvijek na bogatom unutarnjem demokratskom dijalogu, transparentnom i pravednom sustavu izbora svog vodstva i upravljačkih tijela te iskrenom i odgovornom komuniciranju s građanima. 'Zahvaljujući dosljednoj primjeni najviših demokratskih standarda, uživali smo i ugled u javnosti te predstavljali pozitivan uzor, kojem druge političke opcije nisu mogle konkurirati. Nažalost, tu slavnu tradiciju i pozitivnu praksu svojim djelovanjem zlouporabili su neki članovi SDP-a, koji pripadaju najužem vodstvu naše stranke. Svaka minuta ili sekunda provedena u razgovoru s novinarima koja je potrošena na javnu unutarstranačku raspravu, a ne kritiku pogrešnog smjera u kojem Hrvatsku vodi aktualna vlast pod vodstvom HDZ-a, promašaj je i pogreška tragičnih razmjera. Neprihvatljivo je stranačke kolege javno prozivati i tjerati iz stranke kao višak', poručuju gradonačelnici u pismu.

Stoga SDP-ovi gradonačelnici pozivaju predsjednika stranke Davora Bernardića, Predsjedništvo i zastupnike da na stranačkim tijelima iskažu svoje mišljenje o budućnosti socijaldemokracije u Hrvatskoj i smjeru u kojem mora ići u budućnosti. 'Javnu pozornicu i svjetla reflektora iskoristite za promoviranje naših ideja i stavova o pravednijem i poštenijem društvu koje zajednički želimo graditi, kao i za javno prozivanje konkurenata koji takvo solidarno i egalitarno društvo žele poništiti. Politika se živi s ljudima i među ljudima. Spustite se iz oblaka među nas, obične članove, simpatizere, birače i poslušajte što govorimo', poručuju u pismu.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'SDP je jedina alternativa nazadnjačkim idejama, grupama i strankama koje žive u 1941. godini i koji bi dosegnute društvene standarde i prava vratili jedno stoljeće unatrag. To ćemo moći biti i dalje samo ako snažni i okupljeni ustrajemo na idejama pravednosti i pravde, građanskih i ljudskih sloboda i jednakih šansi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i pravu na rad. Moramo biti stranka koja će ukazivati na sve nepodopštine i loše politike i odluke HDZ-a koji nas, umjesto da nas vodi na razvijeni i napredni Zapad sve više udaljava od njega', kažu SDP-ovi gradonačelnici te poručuju kako je SDP taj koji mora pokrenuti promjene.

U pismu spominju kako SDP mora pokrenuti promjene kojima će fokus biti na obrazovanju, zapošljavanju, inovacijama i ulaganju u nove tehnologije.

'To su ona pitanja na koja SDP mora dati odgovor. To su ona pitanja koja će zaustaviti iseljavanje naših obitelji i osigurati nam opstanak kao države i društva. Takav SDP koji će okupljati najprije sve svoje članice i članove, a nikako ih dijeliti na 'naše i vaše', te simpatizere u svim slojevima društva, naš je zajednički SDP. Te smo procese očekivali sa zadnjom izbornom  konvencijom, a ovi aktualni događaji pokazuju da nismo dobili tu promjenu koja je jednako potrebna nama članovima SDP-a, kao i građanima Hrvatske. Mi, gradonačelnice i gradonačelnici Čakovca, Koprivnice, Siska, Ludbrega, Umaga... pokazali smo da znamo kako se gradi i ide naprijed. Zasigurno do rezultata nismo došli javnim prozivanjem onih u svojim redovima s kojima se ne slažemo nego upravo obratno - okupljanjem i dijalogom', poručuju gradonačelnici.

'Iskoristimo preostalo vrijeme do izvještajne konvencije za bogat i otvoren unutarnji dijalog, a javno plasirajmo politike i stavove za koje znamo da su ispravni i u interesu naših građana. Tako rade odgovorni članovi kojima je SDP na prvom mjestu. Nama, potpisanim članovima SDP-a, socijaldemokracija je uvijek na prvom mjestu. Živio SDP, živjela Hrvatska', zaključuje se u pismu.