MILANOVIĆ BEZ PROTUKANDIDATA?

SDP-ovci se spremaju za unutarstranačke izbore

17.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a na današnjoj će sjednici odlučiti o sazivanju unutarstranačke izborne konvencije na kojoj će se birati novo vodstvo stranke, a koja bi se, doznaje se u SDP-u, trebala održati početkom lipnja

Glavni odbor bi danas trebao raspisati izbore za predsjednika, odnosno predsjednicu stranke, potpredsjednike te članove stranačkih tijela.

Iako ni jedan član SDP-a do sada nije najavio kandidaturu za čelno mjesto u stranci - zbog čega se u javnosti nagađa da predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima neće imati protukandidata - po SDP-ovim statutarnim pravilima pravo sudjelovanja u izboru predsjednika, odnosno predsjednice, stranke imaju svi članovi stranke po načelu 'jedan član - jedan glas'.

Prema stranačkom Statutu, redovne izbore za predsjednika ili predsjednicu SDP-a odlukom raspisuje Glavni odbor stranke u roku od 90 dana od službenog proglašenja rezultata parlamentarnih izbora.

Glavni odbor će u tom smislu imenovati Središnju izbornu komisiju koja se sastoji od predsjednika, njegova zamjenika i još sedmero članova, a komisiju čini i po jedan član kojega odredi svaki od kandidata za čelno mjesto u stranci.

Nakon određivanja datuma izborne konvencije te raspisivanja izbora, u razdoblju do konvencije održavat će se izbori za delegate koji će nazočiti izbornoj konvenciji, budući da potpredsjednici stranke i članovi Predsjedništva SDP-a te ostalih stranačkih tijela neće biti birani po načelu 'jedan član - jedan glas', već će ih birati delegati na samoj konvenciji.

Pravila i strukturu izbora delegata utvrdit će Glavni odbor stranke prema dvama osnovnim kriterijima - broju članova u pojedinoj stranačkoj organizaciji te rezultatima izbora u lokalnim sredinama, odnosno kakvu potporu stranka uživa u tamošnjoj javnosti.

Sjednica SDP-ova Glavnog odbora počinje u 10.30 sati, uvodnim obraćanjem predsjednika stranke Zorana Milanovića koje će biti otvoreno za javnost, a po završetku sjednice SDP će o usvojenim zaključcima medije i javnost izvijestiti priopćenjem.