NIZ VAŽNIH SUSRETA

SDP-ovci na 'brušenju' u Bruxellesu

22.01.2014 u 14:16

Bionic
Reading

Deveteročlana delegacija zagrebačkog SDP-a u Bruxellesu sudjeluje u nizu radnih sastanaka s čelnicima europskih socijalista, u sklopu radnog posjeta Europskom parlamentu u organizaciji Ureda zastupnika Tonina Picule. U SDP-ovom izaslanstvu su Davor Bernardić, Ana Brnčić, Zvane Brumnić, Dominik Etlinger, Ljubica Hrgović, Nenad Livun, Saša Molan, Draženko Pandek i Tin Pažur

Zagrebački SDP-ovci susreli su se s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom i kandidatom S&D Grupe za predsjednika Europske komisije, predsjednikom Progresivnog saveza Socijalista i demokrata Hannesom Swobodom i drugim čelnim ljudima S&D-a i Stranke europskih socijalista (PES), te s predstavnicima nekoliko nacionalnih delegacija S&D Grupe.

Cilj posjeta od 20. do 22. siječnja je razmjena iskustava i upoznavanje sa socijaldemokratskim politikama na europskoj razini u izuzetno zahtjevnoj 2014. godini, a među temama razgovora je i rad SDP-a u Zagrebu.

S komunikacijskim stručnjakom PES-a zagrebački SDP-ovci razgovarali su o izazovima koji socijaldemokratima predstoje u narednom razdoblju, te o komunikacijskim strategijama na lokalnoj i europskoj razini. Sa Hannesom Swobodom razgovarali su o političkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj s posebnim osvrtom na grad Zagreb te ideje i projekte zagrebačkog SDP-a. Prvi dio posjeta završio je primanjem kod Martina Schulza, koji je najavio svoju kampanju te se osvrnuo na važnost vidljivosti rezultata i važnost EP-a kao najvećeg demokratski izabranog tijela na svijetu.

Martin Schulz izrazio je nadu da će birači na idućim izborima za EP 'podržati promjene, odnosno uskratiti podršku dugogodišnjoj politici koja je zagovarajući prekomjerne budžetske restrikcije, izazvala masovni gubitak radnih mjesta i opću društvenu neizvjesnost', izvijestio je Tonino Picula, dodajući da je Schulz istaknuo svoje zalaganje za platformu socijalne i reindustrijalizirane Europe.

Martin Schulz je iskazao podršku zastupniku Toninu Piculi i njegovom radu u EP-u već samim time što je pronašao vrijeme za radni sastanak s njim i kolegama iz zagrebačkog SDP-a, premda je jučer u Europskom parlamentu bilo još događaja od iznimne važnosti: EP je posjetio turski predsjednik Erdogan, Srbija je počela pregovore o članstvu u EU, a održala se i izvanredna sjednica Predsjedništva EP-a.

Bilo je riječi i o važnoj novosti vezanoj za izbore za EP, odnosno neposrednom glasovanju građana za budućeg predsjednika ili predsjednicu Europske komisije.

Naglašena je i uloga velikih gradova na ovim izborima za EP, budući da socijaldemokrati najčešće podršku dobivaju u većim i velikim urbanim sredinama.

'Zagrebački SDP će sigurno dati svoj doprinos pripremama za europske izbore u sklopu kampanje SDP-a, ali je spreman pružiti podršku i kampanji Martina Schulza kako bi postao idući predsjednik Europske komisije', poručio je Picula.

Drugi dio radnog posjeta započeo je radnim ručkom s predsjednicima i predstavnicima S&D delegacija Austrije, Češke, Mađarske, Rumunjske i Švedske koji su podijelili svoje iskustvo rada u EP-u, ali i na terenu s građanima. Delegacija se upoznala i sa radom stalne misije RH pri EU, te mogućnostima suradnje. Niz sastanaka završio je kod glavne tajnice S&D grupacije Anne Colombo, s kojom je delegacija raspravila S&D agendu za sljedeće petogodišnje razdoblje. Zagrebački SDP-ovci dan su završili radnom večerom s pet S&D-ovih zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, na kojoj je naglasak bio na hrvatskom iskustvu članstva EU.

Prije povratka u Zagreb, delegacija u srijedu ujutro sudjeluje na sastancima parlamentarnih odbora.

Troškove puta i smještaja snosi hrvatska delegacija Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D).