brodogradilište

SDP: Opstanku Uljanika pomoći djelima, a ne praznim riječima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2020 12:42
  • Objavljeno 21.01.2020 u 12:42
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun Danijel Ferić poručio je u utorak kako se opstanku Uljanika pomaže djelima, a ne praznim riječima dok je Grad Pulu pozvao da aktivnije participira u osiguravanju kolaterala za nastavak proizvodnje

Podsjećajući kako je Grad jedan od suvlasnika i vjerovnik u stečajnom postupku Ferić je predložio da, ukoliko se želi pomoći Uljaniku, neka se u temeljni kapital unese imovina koja će služiti zajedno s državnim jamstvom kao kolateral za osiguranje kredita za nastavak proizvodnje.

'Dakle, način kako pomoći Uljanku postoji, a hoće li Grad Pula izaći s ikakvim prijedlogom ostaje da se vidi', ustvrdio je Ferić na konferenciji z anovinare u Puli.

Zabrinjava ga, kaže, to što pojedinci iz gradske uprave odnosno gradonačelnik koji 'netočno tvrdi da Grad ne može osigurati kolateral odnosno garanciju', ne poznaju Zakon o trgovačkim društvima.

Kako bi se proizvodnja nastavila trebala bi se, drži, osigurati jamstva za kredit od 50 milijuna eura za pokretanje proizvodnje te nastaviti s dovršetkom započetog broda tzv. 'Livestock carrier' odnosno stočara koji je izgrađen u procijenjenom postotku 35-40 posto izgrađenosti.

'Do sada je protestirano i isplaćeno gotovo pet milijardi kuna državnih jamstava i premda s pravom očekuju pomoć države smatram da grad Pula treba aktivnije participirati u osiguravanju kolaterala za nastavak proizvodnje Uljanika i utvrditi može li se u sklopu neiskorištenih i napuštenih hala Uljanika potaknuti poduzetnička zona Pule koja nam nedostaje kako bi Grad u suradnji s Uljanikom trebao uspostaviti komunikaciju', poručio je SDP-ovac.

U svakom slučaju, smatra Ferić, sve će puno jasnije biti sutra nakon Skupštine vjerovnika koja bi trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, a koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!