manipulacija na djelu?

SDP opet vrije: Pravila unutarstranačkih izbora eliminiraju Kolarić, Etlingera i Klarina iz utrke?

07.10.2017 u 08:51

Bionic
Reading

Prijedlog izbornih pravila, prema kojima bi SDP-ovci do kraja godine izabrali vodstva svojih lokalnih organizacija, atmosferu u SDP-u doveo je do novog usijanja. Dapače, budu li usvojena u predloženom obliku, izbacila bi neke već istaknute kandidate iz utrke

Najviše je, piše Jutarnji list,  kritike na članak 7 Pravila koji nabraja tko se sve ne može kandidirati za predsjednika i članove rukovodećeg organa. To bi bili oni SDP-ovci koji su unutar godine dana do raspisivanja izbora bez suglasnosti dali ostavku na dužnost, i to na razini za koju bi opet konkurirali, zatim oni koji su unutar godine dana do izbora dali ostavku na zakonodavnu ili izvršnu funkciju bez odobrenja stranačkog tijela, oni koji su zaposleni u stručnim službama stranke i oni koji nisu bili na više od pola sjednica tijela čiji su članovi.

Nadalje, ne bi se mogli kandidirati za predsjednike organizacija ni oni SDP-ovci koji nisu najmanje dvije godine u članstvu stranke i oni koji prije toga nisu obnašali ni jednu stranačku, izvršnu ili predstavničku funkciju.

Usvoje li se pravila koja je Bernardić potpisao (a navodno su ih radili glavni tajnik Zvane Brumnić, predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk), ona će, tvrde SDP-ovci, onemogućiti kandidaturu čak troje od najavljenih pet kandidata za predsjednika(cu) zagrebačke organizacije, i to Aleksandri Kolarić, Dominiku Etlingeru te, navodno, i Denisu Hrestaku za kojeg se kaže da će sudjelovati u utrci za novog šefa zagrebačkog SDP-a kao kandidat blizak aktualnom vodstvu. Pravilima bi se eliminirali i potencijalni kandidati za neke druge organizacije SDP-a izvan Zagreba, a konkretno se spominje eliminacija Ivana Klarina, načelnika Tisnog od moguće kandidature za predsjednika Šibensko-kninske županijske organizacije SDP-a.

  • +4
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Već su se pojavile kritike da su pravila nedeomkratska, da članovima oduzimaju pravo izbora, otvaraju velik prostor za manipulaciju, idu na eliminaciju točno određenih kandidata, ali i šefu stranke Davoru Bernardiću daju velike diskrecijske ovlasti.