LEKO UVJERAVA

'SDP je stabilan, vidjet ćete'

13.01.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Iako se već naveliko spekulira o tome kakva će biti kohabitacija između novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Milanovićeve vlade, predsjednik Sabora Josip Leko ne namjerava biti posrednik između te dvije institucije. Dapače, po pitanju njihove suradnje nije toliko pesimističan, a jednako tako, kao predsjednik Glavnog odbora SDP-a gleda i na daljnja događanja u toj stranci

'Kohabitacija će biti sasvim sigurno u skladu s ovlastima jednog i drugog tijela, a Sabor ima svoju ulogu i u skladu s njom će reagirati u svim svojim ovlastima. Dakle, Vlada predlaže Saboru zakone, o njima će Sabor odlučivati, a vezano za suradnju institucija, naravno da je i Sabor pozvan da sudjeluje u suradnji svih hrvatskih institucija', kazao je Leko novinarima nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Iako se možda iz pojedinih izjava premijera dalo naslutiti da suradnja s Grabar Kitarović neće biti jednostavna, Leko kaže da se on osobno ne boji ničega.

'Vjerujem u demokratske postupke, društvo i institucije', kazao je Leko.

Međutim, od nedjelje se spekulira i o daljnjem razvoju događaja u SDP-u. Josipovićev poraz raširio je i priče o tome kako se opet sprema smjena Milanovića u stranci te da bi neki voljeli vidjeti upravo Josipovića ne čelu SDP-a.

'Ja ne spekuliram, zato ne razmišljam na taj način', kazao je Leko novinarima kada su ga upitali za spekulacije da bi uskoro bivši predsjednik mogao preuzeti vodstvo SDP-a.

Dao je naslutiti da će se u SDP-u raspravljati o izbornom porazu Ive Josipovića. 'Predsjedništvo SDP-a ima odgovornost da uvijek procjenjuje političke uspjehe ili neuspjehe i to čini i to će uvijek činiti', kazao je Leko

Upitan za stabilnost stranke sada, Leko je kazao: 'SDP je vrlo stabilan, vidjet ćete.'

Kako pak vidi Ivu Josipovića u budućnosti? 'Vidim ga kao prijatelja i vidim da će nastaviti, a to je najavio, boriti se za vrijednosti za koje se borio kao predsjednik. Vidim ga u političkom životu', kazao je Leko.

Predsjednik Sabora nije htio komentirati činjenicu da novoizabranoj predsjednici premijer Zoran Milanović još nije čestitao.

'Ja odgovaram samo za sebe, a u ovom slučaju odgovaram za ponašanje Hrvatskog sabora. Ja sam poslao čestitku i zaželio joj uspješan rad u interesu hrvatskih građana, hrvatske države. Zaželio sam joj i ono za što se već dugo i osobno zalažem... Sjećate se, govorio sam o tzv. gospodarskom ustavu kako bi Hrvatska mogla voditi kontinuiranu gospodarsku politiku bez obzira na to koja je opcija i vlada na čelu hrvatske države. Drugim riječima, da imamo strategiju hrvatskog razvoja koju bismo u kontinuitetu provodili. Moja je ocjena ta da je Hrvatska prezadužena i vrlo je važno da u duljem periodu imamo politiku koja je konstantna i koja se izvršava', kazao je Leko.