PORAZ U MAKARSKOJ

SDP izgubio vilu Irenu

Bionic
Reading

Presudom Općinskog suda u Makarskoj koja je potvrđena presudom Županijskog suda u Splitu, te je time postala pravomoćna i ovršna, utvrđeno je da je tužitelj, odnosno Republika Hrvatska, vlasnik objekta Vila Irena na kojega je kao pravni nasljednik SKH polagao SDP. Riječ je o kući na atraktivnoj lokaciji na makarskom poluotoku Sveti Petar

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu SDP Hrvatske izgubio je vlasništvo nad Vilom Irenom u Makarskoj koja je posljednjih godina, kao ugostiteljski objekt, bila u najmu Leopolda Puharića iz Makarske. Sudsku presudu, kao što je bilo za očekivati nitko iz makarskog SDP-a nije htio komentirati, a poslovni direktor SDP-a Hrvatske Gordan Maras kazao nam je da je neugodno iznenađen ishodom te da će SDP iskoristiti svoje pravo na žalbu, piše Makarska kronika

Podsjetimo, SDP je prije donošenja Zakona o pretvorbi, pozivajući se na prava upravljanja, korištenja i raspolaganja, kao sljednik bivšeg Saveza komunista i SKH-SDP-a uspio vilu Irenu upisati u zemljišnim knjigama kao svoje vlasništvo.

Nakon toga je sudski spor zbog zaštite svoje imovine pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj, a prvostupanjska presuda, odnosno presuda Općinskog suda u Makarskoj, bila je u korist Republike Hrvatske. Kako nam je potvrđeno u SDP-u, iskorišteno je pravo na žalbu, a prema službenoj izjavi predsjednice Općinskog državnog odvjetništva u Makarskoj Biljane Puharić Županijski sud u Splitu nedavno je potvrdio presudu Općinskog suda u Makarskoj.

Zanimljivo je da nam u makarskom SDP-u nisu znali ništa reći ni o donesenoj presudi ni o statusu dosadašnjeg zakupoprimca Leopolda Puharića koji je, prema riječima stručne suradnice makarskog SDP-a Katice Visković, ugovor o najmu sklopio sa SDP-om Hrvatske, a ne s rukovodstvom u Makarskoj.

Puharić je, naime, proteklih godina u objektu Vile Irene imao svoj ugostiteljski objekt, a jesu li njegove stvari još uvijek u objektu nisu nam mogli potvrditi ni u Makarskoj ni u Zagrebu.

No, od članova SDP-a koji su proteklih godina na tu temu u više navrata razgovarali s bivšim predsjednikom saznali smo kako se Dragan Srzić javno žalio na probleme s neispunjavanjem obveza iz ugovora za što Puharić nije snosio nikakve sankcije.

Novi predsjednik SDP-a Zlatko Gareljić također nam je rekao kako ne bi želio komentirati sudsku presudu, no neslužbeno saznajemo kako se u SDP-u previše ne brinu zbog gubitka Vile Irene jer od objekta nisu ubirali nikakve prihode.

Kakva će biti sudbina Vile Irene još uvijek je nepoznato. Jedino što je poznato jest da će njome upravljati Središnji ured za upravljanje državnom imovinom koji je slične objekte proteklih godina davao u najam putem koncesija.

Poslovni direktor SDP-a Hrvatske Gordan Maras potvrdio je da je pravomoćna presuda stigla i na adresu odvjetnika SDP-a.

- Jedino što vam u ovom trenutku mogu potvrditi, jer papire nemam ispred sebe, jest da je pravomoćna presuda kojom se Vila Irena vraća državi donesena, što je za nas neugodno iznenađenje jer se radi o objektu na kojemu je SDP bio uknjižen kao vlasnik. To sad praktički znači ukidanje vlasništva. Što ćemo poduzeti, odlučit ćemo nakon savjetovanja s odvjetnicima, ali vjerojatno ćemo iskoristiti pravo na žalbu Vrhovnom sudu.