CRO DEMOSKOP

SDP ispred HDZ-a, Most zaustavio pad

04.06.2016 u 14:07

Bionic
Reading

SDP je pretekao HDZ, a Most je zaustavio pad potpore - neki su od rezultata redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedenog od 1. do 3. lipnja

Da su održani parlamentarni izbori početkom lipnja, SDP bi bio relativni pobjednik izbora. Na vrhu ljestvice tako bi bio SDP s 30,5%, dok je lani u isto doba imao potporu od 24%. Sada je HDZ drugi s izborom od 26,3%, a lani u lipnju 30,2%. Za treće se mjesto već dulje vrijeme bore Živi zid i Most. Trenutačno je Živi zid treći s izborom od 7,4 posto, a Most četvrti s izborom od 6,4 posto. Tako je Most nakon pet mjeseci pada izborne podrške zaustavio negativni trend te smanjio razliku u odnosu na Živi zid. Ako je suditi prema ovim pokazateljima čini se da su aktualni događaji oko Vlade RH naštetili izbornoj potpori HDZ-u a Mostu donijeli pozitivne učinke.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 19,6 posto (prema 20,7 posto iz svibnja). Bivši premijer Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 13,1 posto što je ujedno i njegov najbolji rezultat od prošlih parlamentarnih izbora. Na čelu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara već dugo se drže Tomislav Karamarko i Zoran Milanović.