PETROV O DEBATI

'SDP i HDZ se trebaju ispričati i zatražiti oprost'

13.08.2016 u 20:27

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u subotu u Metkoviću da su se predsjednici SDP-a Zoran Milanović i HDZ-a Andrej Plenović u televizijskoj debati sinoć na HTV-u nadmetali u obećanjima, a nisu rekli ništa novo, te ih pozvao na sučeljavanje gdje god oni to žele

'Razmetali su se istim obećanjima čime se razmeću zadnjih dvadest godina, a uvijek kada bi došli u poziciju vlasti nikada to nisu proveli', rekao je Petrov novinarima u Metkoviću prije starta Maratona lađa.

Dodao je da su 'njihova obećanja karikaturalna.'

'Kada govorite o stotinama tisuća novih radnih mjesta, kada se razmećete da ćete smanjivati PDV ovoliko ili onoliko, a znate da vam je PDV jamac stabilnosti proračuna, mislim da je to smješno', ustvrdio je Petrov.

Također je smiješnim ocijenio spominjanje u debati očuvanja ruralnih područja.

'Gospodin Milanović je sam ukinuo donacije 56 općina, odnosno lokalne samouprave ruralnog područja. Gospodin Plenković, a pogotovo njegov HDZ se nije zauzeo da se na bilo kakav način pomogne lokalnim zajednicama', kazao je Petrov.

Komentirajući nadalje sinoćnju TV debatu Plenkovića i Milanovića kazao kako je smiješno govoriti i o smanjenju PDV-a, a da se barem dijelom taj PDV ne usmjeri upravo u ruralna područja.

'Što se tiče sučeljavanja jedan cijelo vrijeme šuti o ekonomskim smjernicama, a drugi daje potpuno neistinite podatke, ali je zanimljivo koliko to uvjerljivo priča', rekao je Petrov.

Dodao je kako je smiješno govoriti o platnoj bilanci kao nekakvom uspjehu a da znate, kaže Petrov, da u platnoj bilanci nema kamata na kredite koje su digle i jedna i druga vlada, zbog čega nam na kraju sama ta računica koju Milanović tako ponosno iznosi na kraju i ne štima.

'Što se tiče rasta BDP-a u zadnja dva kvartala, on se nije dogodio zbog rada političara bivše vlade nego zbog cijele situacije oko Hrvatske,' smatra Petrov.

Na novinarski upit kako komentira da je u TV debati između Plenkovića i Milanovića spominjan Most, Petrov je rekao kako su 'i jedni i drugi' pokušali prevariti Most, svatko na svoj način.

'Mislim da bi se oni trebali ispričati radi laži koje su iznijeli u zadnjih 20 godina, a ne samo za vrijeme jučerašnje debate. Nakon toga trebali bi tražiti oprost', dodao je Petrov.

Rekao je i da ishod jučerašnje debate čalnika HDZ-a i SDP-a, po njegovu mišljenu, 'govori da oni nisu imali preveliku želju jedan drugog napadati i optuživati i većinom je to bila zaštita svojeg teritorija. A s druge strane nisu se željeli previše jedan drugim zamjeriti zbog trenutka nakon izbora kada budu trebali međusobno pregovarati jer će im biti lakše međusobno pregovarati nego s Mostom', ustvrdio je Petrov.

Petrov o koaliranju: Most nije ograničen na jednu stranu

Na upit s kime će Most koalirati nakon izbora, SDP-om ili HDZ-om, Petrov je kazao kako Most 'nije ograničen na jednu stranu.'

'Otvoreni jesmo i za jednu i za drugu stranu ali pod uvjetima koji uključuju i promjenu ljudi. Ali, ja ne vjerujem da su oni sazreli kao stranke da će promijeniti ljude koji su doveli Hrvatsku u sadašnju situaciju,' dodao je.

Ocijenio je sramotnim da Narodna koalicija na svoju izbornu listu stavlja HSS-ovog Stipu Gabrića Jambu koji, ističe Petrov, ima više od 100 kaznenih prijava, a trenutačno dva ili tri sudska procesa.

'Na sve to SDP je odlučio zažmiriti', dodao je.

Petrov je ponovio kako je navijao za soluciju da bude nositelj u 1. izbornoj jedinici gdje su nositelji i Milanović i Plenković, ali je Most odlučio da ga stavi za nositelja 10. izborne jedinice, uz obrazloženje kako je priča s Mostom i krenula u Dalmaciji pa je logično da ondje bude nositelj izborne jeidnice.

'Ja u ovom trenutku pozivam Plenkovića i Milanoviča na sučeljavanje i bez obzira što nisam u 1. izbornoj jedinici mogu se s njima suočiti gdje god i kad god oni to kažu,' poručio je Petrov.