NOVI ZAKON PRIJETI GUBITKOM SIMBOLA GRADA

SDP će u Saboru tražiti da Marjan ostane splitski, izazivaju HDZ-ovce

16.04.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru podržat će zahtjev Gradskog vijeća Splita da se u novi Zakon o šumama uvede kategorija 'lokalnih šuma', kako bi Split zadržao vlasništvo i kontrolu nad svojom park-šumom Marjan, objavio je predsjednik kluba Arsen Bauk zajedno sa šefom splitskog SDP-a Goranom Koturom

Upravo u razdoblju između dva saborska čitanja ovog zakona Državno odvjetništvo zatražilo je od Grada Splita tabularnu ispravu kako bi kao vlasnika svih parcela na Marjanu upisalo Republiku Hrvatsku te ovaj splitski simbol predalo na upravljanje Hrvatskim šumama. Gradsko vijeće to je odbilo i potom je gotovo jednoglasno - bez troje vijećnika Mosta - od Vlade zatražilo da se pored državnih i privatnih šuma u zakon uvede kategorija lokalnih, što je praksa u gotovo svim članicama Europske unije.

Ako se zahtjev ne usvoji, izvjesno je da će DORH pokrenuti sudski spor i da će ga Split izgubiti.

'Ovdje se radi o odmjeravanju snaga između zatvorenog sustava koji se zove Hrvatske šume, te gradonačelnika i načelnika općina i gradova s druge strane. Ako su Hrvatske šume toliko neprohodne, čvrste i zatvorene da ovo mogu progurati kroz sustav, onda su zaslužili da ih se naziva Hrvatske prašume', kazao je Bauk.

'Zalagat ćemo se za to da Marjan ostane splitski i nadam se da će ostali zastupnici - prije svega HDZ-ovci koji se hvale 'vertikalom vlasti' i nedavno su shvatili da imaju vlastito mišljenje mimo vodstva stranke - podržati stav Gradskog vijeća. Marjan može oduzeti Splitu jedino uz glasove splitskih HDZ-ovaca', dodao je Bauk i upozorio da se trenutno događaju procesi potpuno suprotni proklamiranoj decentralizaciji države.

Zakon o šumama u Saboru je nedavno prihvaćen u prvom čitanju tijesnom većinom vladajuće koalicije, a na drugo i konačno čitanje trebao bi biti upućen u roku od šest mjeseci.

  • +2
Splitski SDP o Marjanu Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

'Osim na simboličnoj razini, jer Marjan je i formiran da bude splitski, njegov prelazak u ruke države i Hrvatskih šuma ozbiljno bi ugrozio protupožarnu zaštitu. Grad Split godišnje ulaže preko tri milijuna kuna, dok bi Hrvatske šume mogle ulagati tek nekoliko desetaka tisuća kuna - možda čak i manje, jer je najavljeno smanjenje naknade za šume', kazao je predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur.

'U osamnaest država Europske unije postoji kategorija lokalnih ili komunalnih, a u još četiri države 'ostalih šuma'. SDP Hrvatske podržao je zahtjev Gradskog vijeća Splita', dodao je Kotur. Kao donedavni predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za Marjan, kaže, na jednom primjeru uvjerio se kako bi sustav u budućnosti mogao izgledati.

'Hrvatskim šumama uputili smo jednostavan ugovor o doznakama i popratnicama za stabla, a njima je trebalo punih devet mjeseci da ga potpišu. Ta tvrtka se uopće nema volje baviti Marjanom', dodao je Kotur.

Za uvođenje kategorije lokalnih šuma zalaže se i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji od Ministarstva poljoprivrede i Vlade očekuje da da prijedlog uvrsti u konačnu verziju Zakona o šumama.