STIMULACIJA ZA ZAPOŠLJAVANJE

SDP bi poslodavce na pet godina oslobodio plaćanja doprinosa na plaće

 • Autor: L. F./Hina
 • Zadnja izmjena 14.11.2017 18:11
 • Objavljeno 14.11.2017 u 18:07
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je najavio da će njegova stranka idući tjedan predložiti set izmjena u sklopu radnog zakonodavstva kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih iz Hrvatske

"Situacija u Hrvatskoj je takva da mladi iseljavaju dok ortaci izvlače novac iz zemlje", ustvrdio je Bernardić, predstavljajući stranačke mjere pod egidom "Dostojanstven posao i dostojanstvena plaća".

SDP-ov prijedlog izmjena radnog zakonodavstva obuhvatit će Zakon o minimalnoj plaći na način da bi se njen rast vezao uz rast prosječne bruto plaće i da bi dosegla 60 posto prosječne plaće, za razliku od sadašnjih 40 posto, rekao je Bernardić.

Osim toga, izmjenama Zakona o doprinosima stimuliralo bi se zapošljavanje na neodređeno na način da se poslodavce na pet godina oslobodi plaćanja doprinosa na plaću. Izmjenama Zakona o sufinanciranju zapošljavanja vratilo bi se sufinancirano pripravništvo, dok bi stručno osposobljavanje bilo ostavljeno samo za zanimanja u kojima je uvjet stručni ili majstorski ispit.

Bernardić je, u prilog najavljenim mjerama, naveo, kako je rekao, "podatke za uzbunu" po kojima je Hrvatska u grupi deset zemalja EU s najnižom minimalnom plaćom i najnižim rastom od samo 14 posto u zadnjih devet godina. Čak 70 posto ili 920 tisuća zaposlenih radi za bruto plaću od tri do pet tisuća kuna, izvijestio je te dodao kako je prosječna bruto satnica u EU 25,4 eura, a u Hrvatskoj deset eura. Usto, 90 posto novih ugovora o radu sklapa se na određeno vrijeme, dok kod žena taj postotak iznosi čak 96 posto, upozorio je čelnik SDP-a i naglasio da je SOR jedina mjera za zapošljavanje 40 tisuća mladih.

U Hrvatskoj je, kazao je, stopa rizika od siromaštva 20 posto, blokiranih građana je 320.838 s dugom od 42,3 milijarde kuna, odnos osiguranika i umirovljenika je 1:1,23, dok je prosječna mirovina niža od minimalne plaće, a radnici u Hrvatskoj rade najviše od svih radnika u Europi, čak 41,5 sati tjedno. Upozorio je da se mora destimulirati ugovore na određeno, vratiti pripravništvo za mlade jer nakon stručnog osposobljavanja "ispadaju s tržišta rada" te da je potrebno uvesti fleksibilnije radno vrijeme, a ne fleksibilne uvjete rada.

 • +51
 • +48

Sva lica Davora Bernardića

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne smije imati plaću manju od tri tisuće kuna, a predsjednica stranačkog Savjeta za rad Tanja Dalić upozorila je da je ključno omogućiti stalnost posla i dostojanstvenu plaću kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih iz Hrvatske.

Čelnik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica upozorio je da su ključni makroekonomski problemi u Hrvatskoj gubitak radne snage, snažni porast socijalnih nejednakosti od 2008. te demografija.

Ključnim rješenjem vidi povećanje minimalne plaće te ističe da mladi parovi bez stalnog ugovora o radu odgađaju formiranje obitelji. Tica je upozorio i da je "mala vjerojatnost da će Hrvatska uspjeti privući radnu snagu iz inozemstva ako ne može zadržati ni vlastitu".

Bernardić o HSS-u: Sukob u oporbi je spin i skretanje s pravih problema 

Odgovarajući na novinarska pitanja o zastupnicima HSS-a koji nisu bili na glasanju o opozivu Vlade prošli tjedan, Bernardić je kazao da je čelnik te stranke Krešo Beljak već objasnio da su pogriješili te poručio da se "narod truje spinovima o sukobima u oporbi da bi se skrenula pažnja s pravih problema".

Bernardić je ocijenio da je HSS vrlo jasno pokazao oporbeni karakter i mentalitet, a za premijera Andreja Plenkovića kazao je da "živi u balonu ni na nebu ni na zemlji", da je Vlada "odletjela", dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svjesna problema i vidi da ljudi iseljavaju jer nemaju uvjete za život.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 9

Prikaži sve
 • ranac1

  14.11.2017 22:14 2 odgovora

  ima li SDP kakvog analitičara koji bi potvrdio ovo baljezganje? nema Crkvenca, nema Linića, nema nikog.

 • tececrenato

  15.11.2017 00:07

  Ovo baljezganje je u rangu 1000€ za svako dijete. Ak smo se mogli sprdat s Karmolkom, moraš priznat da je i ova ideja jednako realna.

 • 16910902

  15.11.2017 15:41

  samo sanjaj...nije zabranjeno

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi