genocid u srebrenici

Schwarz-Schilling optužio Dodika da lažima niječe ratne zločine

29.03.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Njemački politčar i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling optužio je u petak predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da lažima pokušava umanjiti obujam i prirodu strašnih zločina počinjenih tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. te je pozvao na hitno donošenje zakona kojim bi se zabranilo nijekanje zločina poput genocida u Srebrenici

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Schwarz-Schilling navodi kako su dva događaja iz ožujka cijelu Europu podsjetila na mračnu stranu prošlosti iz 20. stoljeća. Jedan je doživotna presuda zatvora bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, a drugi postrojavanje sljedbenika četničkog pokreta kod Višegrada u istočnj Bosni.

Schwarz-Schilling ističe kako su Karadžiću suci međunarodnog suda u Den Haagu kaznu doživotnog zatvora izrekli i zbog odgovornosti za genocid počinjen u Srebrenici 1995. te kako se teško može i zamisliti drugačija kazna za ovu težinu zločina, planirano ubijanje tisuća nedužnih ljudi.

'Utoliko više zapanjuje što političari koji danas imaju odgovornost za BiH kritiziraju ovu presudu visokog suda u Den Haagu i bagateliziraju ili čak potpuno niječu ratne zločine i povrede ljudskih prava koje spadaju u najgore zločine u Europi nakon 2. svjetskog rata. Upravo to danas čini predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnik Republike Srpske i srpskog 'konstitutivnog naroda' koji je 2008. javno rekao da je 'u Srebrenici bio genocid'. Današnjim lažima Dodik na sebe uzima tešku krivicu. I u Njemačkoj je poslije 2. svjetskog rata postojala slična situacija s procesuiranjem zločina holokausta pred sudom za ratne zločine u Nürnbergu: počinitelji su, doduše, osuđeni na smrt ili na visoke zatvorske kazne. Ali unatoč tome bilo je građana i političara koji su naprosto nijekali ubijanje u koncentracijskim logorima poput Auschwitza', napisao je Schwarz-Schilling.

Podsjetio je kako je Bundestag upravo zbog toga svojedobno donio zakon kojim je zabranio nijekanje holokausta i takva djela proglasio kažnjivim. Isto bi, drži Schwarz-Schilling, trebalo učiniti i u BiH, a ukoliko je nužno, takav bi zakon trebao nametnuti sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

'Ako ima političara koji svojim glasovima u parlamentu blokiraju takav zakon, onda je zadaća visokog predstavnika, koji bdije nad mirovnim procesom u BiH, da sam donese takav zakon kako bi zaštitio pravnu državu', poručio je njemački političar.

'Nevjerojatnim' je pak opisao nedavno okupljanje sljedbenika četničkog pokreta u istočnoj Bosni, koji su pritom slali poruke mržnje i prijetili novim zločinima i pokoljima nesrba.

Schwarz-Schilling je podsjetio kako su četnici pod vodstvom Draže Mihailovića odgovorni za najstrašnije zločine počinjene tijekom 2. svjetskog rata upravo u istočnoj Bosni, usporedivši ih sa zločinima nacista u Njemačkoj.

'Nezamislivo je da se u Njemačkoj danas više stotina bivših pripadnika SS-a okupi u svojim uniformama, da pjevaju pjesme Hitleru i slave Himmlera', napisao je Schwarz-Schilling, pozvavši da se zakonom u BiH sankcionira i svako članstvo ili suradnja s udrugama koje promiču fašizam.