HUMANITARNI NAPORI

Scholz nazvao Netanyahua i zamolio za primirje, ovo je bio odgovor

18.11.2023 u 18:17

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zatražio je "humanitarne prekide vatre" za zaštitu civilnog stanovništva Pojasa Gaze, a ranije u subotu poručio da je rješenje dvije države ključ za dokončanje bliskoistočne krize.

"Njemački kancelar je naglasio nužnost poboljšanja humanitarne situacije stanovnika Pojasa Gaze. Humanitarni prekidi vatre bi mogli pridinijeti osjetnom poboljšanju opskrbe stanovništva", priopćio je kancelarov ured.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tom prilikom, kako je priopćeno, kancelara Scholza obavijestio o naporima Izraela da zaštiti civile u Pojasu Gaze čemu se Hamas i dalje suprotstavlja.

Oba državnika zauzela su se za ulaganje daljnjih napora u cilju oslobođenja taoca koje drži Hamas.

Scholz je iznova izrazio solidarnost Njemačke s građanima Izraela te je istaknuo da Njemačka "nepokolebljivo stoji na strani Izraela".

Njemački kancelar je prije toga na događaju u Nuthetalu pored Berlina rekao da Njemačka stoji na strani Izraela ali je istodobno uz SAD, najveći donator humanitarne pomoći za žitelje Pojasa Gaze.

"Nisu države u susjedstvu, premda su mnoge od njih vrlo bogate, te koje omogućavaju rad bolnica i škola u Pojasu Gaze nego mi", rekao je Scholz.

Istodobno je kritizirao gradnju židovskih naselja na palestinskom području Zapadne obale.

"Mi ne želimo ni nova naselja na Zapadnoj obali niti nasilje naseljenika prema Palestincima", rekao je njemački kancelar.

Trajno rješenje bliskoistočne krize leži u rješenju dviju država, zaključio je Scholz.

"Mi ne podržavamo to što neki izraelski političari ne prihvaćaju palestinsku državu", rekao je Scholz.