vode se razgovori

Katar pregovara o puštanju 50-ak talaca i trodnevnom primirju između Hamasa i Izraela

15.11.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Katarski pregovarači nastojali su u srijedu između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas isposlovati sporazum o oslobađanju 50-ak civilnih talaca iz Gaze u zamjenu za trodnevno primirje, rekao je za Reuters dužnosnik upućen u pregovore

Sporazum, o kojem se i dalje raspravlja i koordiniran je sa Sjedinjenim Američkim Državama, predviđa puštanje palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora te povećanje dopuštene humanitarne pomoći za Gazu, rekao je dužnosnik.

Dogovor bi, ako se ostvari, omogućio najveće oslobađanje Hamasovih talaca otkako je militantna skupina upala na jug Izraela 7. listopada i sa sobom povela njih više od 200.

Nije poznato koliko bi palestinskih žena i djece bilo pušteno iz zatvora.

Svrha pregovora predvođenih Katarom se u proteklih nekoliko tjedana uvelike promijenila, no činjenice da se sada razgovara o puštanju 50 civilnih talaca u zamjenu za trodnevno primirje ili da je Hamas pristao na nacrt sporazuma dosad nisu bile poznate.

Katar, bogata zaljevska zemlja s ambicioznim vanjskopolitičkim ciljevima, održava izravnu komunikaciju s Hamasom i s Izraelom te je u prošlosti posredovala u postizanju primirja između dviju strana.

Ovakav sporazum bi značio da će Hamas morati predati potpun popis živućih civilnih talaca zadržanih u Gazi.

Puštanje svih talaca trenutno nije na stolu, rekao je dužnosnik.

Pregovore nisu odmah komentirali izraelski dužnosnici koji su ranije odbijali pružiti pojedinosti o razgovorima vezanim uz taoce, rekavši da ne žele potkopavati diplomaciju ili poticati izvješća koja su nazvali "psihološkim ratovanjem" palestinskih militanata.

Taher al-Nono, medijski savjetnik Hamasovog čelnika Ismaila Hanije, na pitanje o pregovorima nije izravno potvrdio da se raspravlja o sporazumu.

"(Izraelski premijer Benjamin) Netanyahu odugovlači i podriva bilo kakav napredak. Iskorištava pitanje zarobljenika kako bi nastavio agresiju. Netanyahu nije ozbiljan glede postizanja sporazuma", rekao je Nono za Reuters.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova također je odbilo komentirati pregovore.

  • +13
Gaza Izvor: Profimedia / Autor: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Nakon Hamasovog napada, Izrael je započeo kampanju bombardiranja Gaze kojom upravlja Hamas, a krajem prošlog mjeseca je počeo invaziju na enklavu, pri čemu je ubijeno više od 11.000 ljudi, od kojih se otprilike 40 posto odnosi na djecu, prema palestinskim dužnosnicima.

Izraelski ministar Benny Gantz, član ratnog kabineta, na tiskovnoj konferenciji u srijedu je rekao: "Čak i ako moramo zaustaviti borbe radi povratka naših talaca, neće biti okončanja sukoba ni rata dok ne ostvarimo naše ciljeve".

Gantz je odbio pružiti više pojedinosti na pitanje što to priječi postizanje sporazuma o taocima.

Nije jasno je li Hamas trenutno sposoban sastaviti točan popis talaca jer je rat doveo do komunikacijskih i organizacijskih poteškoća u Gazi, rekao je zapadni diplomat u regiji.

Okupljanje talaca radi istodobno puštanja, a što Izrael želi, bilo bi logistički teško bez primirja, rekao je drugi izvor u regiji upućen u pregovore.

Također, suglasje vojnog i političkog vodstva Hamasa bilo je dovedeno u pitanje, što je kasnije doduše razriješeno, a postoji i zabrinutost da izraelski vojni pritisak otežava postizanje sporazuma, pojasnio je isti izvor.