pogoršano stanje u bih

Schmidt upozorio UN: Dodikov secesionizam prijeti miru

01.11.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt izvijestio je Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH pogoršava zbog stalnih i sve agresivnijih napada dužnosnika iz reda bosanskih Srba na same temelje Daytonskog sporazuma.

Schmidt je sukladno svom mandatu Vijeću sigurnosti poslao na razmatranje redoviti šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH kako su to činili svi njegovi prethodnici na toj dužnosti.

Za razliku od njih Schmidt, čija je zadaća nadzirati i osigurati poštivanje Daytonskog sporazuma, suočen je i s učestalim pokušajima iz Republike Srpske da se ospori njegov mandat, odnosno zakonitost njegova imenovanja jer ga je na tu poziciju postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dok je formalna potvrda na Vijeću sigurnosti UN-a izostala.

Schmidt je upozorio i na tu činjenicu navodeći u izvještaju kako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik "namjerno izazvao, a zatim i pogoršao dvije velike političke krize u BiH kako bi potkopao Daytonski sporazum, uključujući ustavni i pravni poredak i institucionalni okvir države, i kako bi delegitimirao moj (Schmidtov) mandat".

Podsjetio je kako je Dodik poduzeo korake kojima pokušava potkopati djelovanje Ustavnog suda BiH čije odluke ne želi prihvatiti te onemogućiti djelovanje visokog predstavnika prijeteći mu pri tom i uhićenjem dođe li na teritorij RS.

Uz to forsira odluke koje de facto predstavljaju pripreme za secesiju tog entiteta čime dovodi u pitanje mir i stabilnost u regiji, stoji u izvještaju čiji su sadržaj u srijedu prenijeli lokalni mediji.

Schmidt smatra važnim što je Srbija pokazala spremnost na poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, dok Dodik zagovara raspad te zemlje i poziva na ujedinjenje RS i Srbije.

Visoki predstavnik je ocijenio kako je važno da u razdoblju sve većih izazova BiH ipak ima funkcionalnu vlast koja je spremna provoditi reforme, što je dokazala usvajanjem nekoliko zakona iz reformskog paketa na kojemu inzistira Europska komisija.

Uz rješavanje pitanja statusa državne imovine, borbu protiv korupcije te jačanje vladavine prava, Schmidt je kao važno pitanje u BiH izdvojio i potrebu izborne reforme kako bi se provele sve presude Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija u izbornom procesu.

"Provedba (presuda) je i dalje ključna za osiguranje odgovarajuće ravnoteže između prava konstitutivnih naroda i prava pojedinca. Ova prava se mogu uskladiti na dobrobit svih, a pitanje provedbe ovih presuda kao i odluka Ustavnog suda BiH treba riješiti u najkraćem mogućem roku", Schmidtovo je stajalište.

Vlasti RS i ovoga puta pokušale su ublažiti učinke izvještaja visokog predstavnika pa su Vijeću sigurnosti poslale svoj "izvještaj" prebacujući svu krivnju za probleme u BiH na Schmidta, ali i SAD koji je Dodika i njegove najbliže suradnike kaznilo sankcijama. Takve dokumente oni šalju Vijeću sigurnosti već 12 godina, no oni nikada nisu razmatrani u UN-u.