dosta je blokade

Schmidt poslao posljednje upozorenje političarima i strankama u BiH: Ako to ne učine...

07.04.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u petak je poslao "posljednje upozorenje" političarima i strankama iz Federacije BiH da riješe problem uspostave nove vlade tog entiteta, što već mjesecima blokira Stranka demokratske akcije (SDA), naznačivši da je u protivnome spreman upotrijebiti ovlasti koje ima

"Očekujem da političari nađu rješenje za blokade i što prije nastave s procesom uspostave vlade koja ima parlamentarnu većinu", rekao je Schmidt dodavši da je to obveza biračima.

"Ako to ne učine, spreman sam osigurati poštivanje volje građana i njihovo pravo da dobiju vladu koja će raditi u njihovu interesu", rekao je visoki predstavnik nakon što dan ranije Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH bez ikakvih rezultata raspravljao i imenovanju nove vlade.

Schmidt je reagirao nakon što je 6. travnja istekao ustavni rok u kojemu je trebalo formirati novu vladu Federacije na temelju odluke o njenom imenovanju koju je prije dva tjedna donijela predsjednica entiteta Lidija Bradara (HDZ BiH). Tu odluku odbio je potpisati bošnjački dopredsjednik Refik Lendo (SDA).

O tome je u četvrtak raspravljao Zastupnički dom federalnog parlamenta, a sjednica je protekla u uzajamnim optužbama za nepoštovanje zakona i ustava između stranaka koje su dogovorile vladajuću koaliciju, s jedne i SDA i njenih partnera iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, s druge strane.

Schmidt spreman nametnuti rješenje

Visoki predstavnik u petak je neizravno naznačio kako je pripravan koristiti svoje ovlasti i nametnuti rješenje kojim će se postojeće blokade otkloniti ako to lokalni političari ne znaju ili ne žele učiniti sami.

"Ovo je posljednji poziv na razumno ponašanje", izjavio je Schmidt upozoravajući kako sadašnja vlada nakon četiri godine tehničkog mandata ne može odgovoriti praksama u demokratskim društvima, a nastavak njezina rada ne bi odražavao volju birača.

  • +2
Christian Schmidt Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Osudio je "maksimalističke zahtjeve i etnonacionalističke taktike zastrašivanja", a u očevidnoj aluziji na ponašanje SDA kazao je i kako neprihvaćanje političke realnosti neće pomoći da Federacija krene naprijed.

Istaknuo je kako se blokade ne smiju nastaviti a volja birača izražena na izborima u listopadu 2022. mora se poštovati jer u protivnom demokracija nema nikakvog smisla. Schmidt je upozorio kako je previše toga na kocki u ovom kritičnom trenutku i sadašnja se situacija ne može nastaviti.

Nakon izbora provedenih u listopadu 2022. uspostavu nove vladajuće većine dogovorili su HDZ BiH i blok bošnjačkih i građanskih stranaka čiju okosnicu čine SDP BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS).

Njihov je dogovor poremetila činjenica da je SDA stekla kontrolni paket u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije pa tako i mogućnost izabrati bošnjačkog dopredsjednika entiteta.

Po ustavu Federacije odluku o imenovanju nove vlade moraju potpisati predsjednik, ali i dva dopredsjednika, a Zastupnički dom entitetskog parlamenta to imenovanje potvrđuje natpolovičnom većinom glasova.