IAKO JE ŠKOLSKA GODINA ZAVRŠILA

SC ostavio studente bez subvencije za smještaj

19.10.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra Niko Vidović potvrdio je da SC debelo kasni s isplatama subvencija studentima koji su ostvarili pravo na smještaj u studentskom domu, ali zbog nedostatka mjesta stanuju u privatnom smještaju. 'Nedovoljno je novaca, svatko je u krizi', rekao je Vidović

ZAGREB - Studenti su se obratili javnosti, pitajući zašto im nisu isplaćene subvencije za akademsku godinu 2008./2009. Mjesečna subvencija iznosi 147 kuna po studentu, što je 70 posto cijene smještaja u studentskom domu.

Troškove smještaja studentima u privatnom smještaju subvencionira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Sredstva se uplaćuju nadležnim studentskim centrima, koji subvencije potom uplaćuju na žiro račune studenata koji su to pravo ostvarili pravo natječaja.

Studenti tvrde da je prva rata subvencije za godinu 2008./2009. u iznosu od 430 kuna stigla tek u srpnju, a ostale dvije još uvijek nisu uplaćene, iako je akademska godina završila. Na portalu mojfaks.com pišu da su im u zagrebačkom SC-u tvrdili da rate nisu isplaćene jer ministarstvo nije uplatilo novac na račun SC-a, dok su iz ministarstva poručili da su novac odavno uplatili. Dok su svi ostali gradovi odavno isplatili subvencije studentima, zagrebački SC studentima nije isplatio novac koji im pripada, a s obzirom da studentski standard, za jednog studenta 1200 kuna nije malen novac, napominju studenti.

Ravnatelj Vidović priznaje da je prva rata uplaćena tek u srpnju, te najavljuje da će druga rata biti uplaćena do kraja ovog tjedna. U akademskoj godini 2008./2009. pravo na subvencije za privatni smještaj na zagrebačkom području ostvarila su 1492 studenta, čija ukupna mjesečna rata iznosi 219.324 kuna.

Na opasku da ostali studentski centri u Hrvatskoj nemaju problema s rokovima isplate, Vidović odgovara da se zagrebački SC po broju studenata ne može uspoređivati s ostalima.

'Mi imamo velikih briga da im to dajemo na vrijeme. Nedovoljno je novaca, a kada imamo mi platimo', kaže Vidović, pozivajući studente da se hitno prijave za smještaj u dva nova paviljona Studentskog doma 'Stjepan Radić' koji će biti useljeni nakon Nove godine.