zvonimir savić

Savjetnik premijera za ekonomska pitanja: 'Unatoč trudu Vlade, malo je replika u Saboru bilo o sadržaju plana. Naravno da privatni sektor tu ima svoj interes'

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 14.04.2021 18:50
  • Objavljeno 14.04.2021 u 18:50
Posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić

Posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić

Izvor: tportal.hr/N / Autor: tportal/screenshot/N1

Posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić govorio je o Nacionalnom planu oporavaka i otpornosti

Upitan o tome je li bilo neozbiljno što je na sjedinici Sabora pokazivao snop od 700 stranica Nacionalnog plana, Savić za N1 odgovara:

'Ne vidim što bi bilo neozbiljno, kad imamo situaciju da se dokument još uvijek radi. On će biti u cijelosti objavljen kad bude gotov. Zbog interesa javnosti i Sabora odlučili smo objaviti sažetak. Unatoč tome trudu, malo koja je replika bila o sadržaju plana. Bilo je evidentno u tim replikama da nitko nije pročitao ni sažetak koji je objavljen.'

Savić kaže kako su se u Saboru čule kritike, ali ne i prijedloge.

'Pogotovo ne prijedloge temeljene na analizi onoga što stoji u sažetku. U planu se progovara o gospodarstvu kao cjelini. Naravno da privatni sektor tu ima svoj interes. Gotovo sav iznos bilo posredno, bilo neposredno završit će u privatnom sektoru', dodajući da se u dosadašnjem radu na izradi plana vodila briga o gospodarstvu.

Savić je pojasnio i kako sve te stavke iz plana zapravo moraju pratiti reforme.

'Ovaj mehanizam nije popis investicijskih potreba jedne države. Reforme iz raznih područja se moraju predložiti i provoditi i temeljem tih reformi nam se spuštaju investicije. Provedba reformi i investicija iz ovog plana je dozvoljena do sredine 2026. godine', rekao je.

  • +20
  • +17

Sjednica Sabor 14. travnja 4.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plan je, kaže Savić, do kraja mjeseca poslati Nacionalni plan na zadnje konzultacije Europskoj komisiji.

'Kada pošaljemo i iskomuniciramo zadnje detalje, onda Europska komisija ima dva mjeseca da nam potvrdi plan, onda dokument ide na Europsko vijeće i nakon potvrde plana smo u mogućnosti tražiti avansna sredstva. Ono što je bitno, nama koncept plana i podjela na bitne elemenete – taj nam je dio stabilan. To je vrlo zahtjevni mehanizam ne samo za nas, nego i za druge države članice Europske unije', kazao je zaključno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!