julije domac

Savjetnik predsjednika: U Hrvatskoj je nemoguće izgraditi solarnu elektranu

05.06.2023 u 19:01

Bionic
Reading

'Statistika je neumoljiva, pokazuje se da smo po novim kapacitetima sunčanih elektrana drugi najgori u Europi, što je rezultat slabih investicija i razvoja posljednjih 20 godina', komentirao je situaciju Julije Domac, posebni savjetnik hrvatskog predsjednika osvrčući se na situaciju u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) kada je u pitanju razvoj obnovljivih izvora energije

'Također, HEP investira male kapacitete, male snage, riječ je o desetak megavata. Zadnja sunčana elektrana ima sedam megavata', izjavio je posebni savjetnik hrvatskog predsjednika Julije Domac gostujući na N1 Televiziji gdje se osvrnuo na stanje u HEP-u.

Objašnjavajući što je to 'sedam megavata' Domac je rekao: 'To je mala elektranica kapaciteta koja ne donosi razliku. Španjolska elektroprivreda razvila je jednu od stotinu megavata, Grčka je prošle godine instalirala tisući megavata, a Njemačka 7000.'

Na upit što u Hrvatskoj usporava ozbiljniji pristup, Domac kaže: 'U jednom dijelu imamo političko kadroviranje koje uništava sposobnost energetskih tvrtki i ministarstava, kao i iskoraka. Imamo administraciju koja šest godina ništa nije napravila, preko 500 dana čekamo uredbu koja bi omogućila gradnju novih objekata. Vjerojatno postoji interes zašto se to događa. Novac koji je stigao za dokapitalizaciju zapravo je otišao trgovcima energijom'. 

Ono što brine je da nitko u Hrvatskoj ne može napraviti solarnu elektranu, osim ako nije na krovu. Domac kaže kako nema uredbe, ne postoje dozvole i to znači da 'neki projekti propadaju ili stoje'. 

'Ponavljam, čekamo 500 dana na nju. I, nažalost, u HEP-u nema dovoljno kapaciteta da bi se radilo na projektima', objasnio je predsjednikov savjetnik.

Ističe kako projekti stoje ili propadaju zbog nedostatka kapaciteta, ali i jer se u propisanom roku ne stigne dobiti potrebne dozvole.

Silni su problemi s kojima se suočava HEP i zato postoji opasnost da bi mogao biti privatiziran.

'Osobno, zabrinut sam i nadam se da nitko u visokoj politici ne razmišlja o tome. Jer, imali smo frustrirajuće iskustvo s Inom. Vidimo što se događa, uspon jednog novog Agrokora događa se nauštrb Ine, koji obavlja aktivnosti iz nekad njene domene. To je primjer kako je u energetici sve povezano i jedna loša odluka povlači druge sektore sa sobom', naglasio je Domac.