GONG O NEPRAVILNOSTIMA

Savjetnici i agresivci na biralištima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.05.2009 16:41
  • Objavljeno 17.05.2009 u 16:26
gong_295x96

gong_295x96

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

GONG izvještava o nekim nepravilnostima na biralištima: predstavnicima stranaka koji 'savjetuju' birače, glasovanju bez osobne iskaznice i nekoliko svađa

Po ocjeni nevladine udruge GONG-a, na većini biračkih mjesta dan protječe u snošljivom i demokratskom ozračju, a promatrači su nastavili dojavljivati o uočenim nepravilnostima.

Tako je dojavljeno da na nekim biračkim mjestima na području Kistanje/Komin predstavnici stranaka odnosno nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao.

U Vodicama je jedan birački odbor dozvoljavao glasovanje bez osobne iskaznice, dok na jednom mjestu nije osigurana tajnost glasovanja.

U Donjem Lapcu jedan te isti birač je više puta opetovano dolazio s nekoliko različitih birača kako bi im, navodno, pomogao glasovati.

Na biračkom mjestu u Novom Zagrebu promatračima GONG-a, koji su zatražili da sa biračkog mjesta bude uklonjen križ i slika Franje Tuđmana, grupa muškaraca je prijetila fizičkim nasiljem. Ujedno su, nakon što je križ skinut, vršili pritisak na predsjednika biračkog odbora da ga vrati na zid.

Na nekim biračkim mjestima u Zaprešiću članovi biračkih odbora, po tvrdnjama GONG-a, nisu dobro educirani i površni su u svom radu.

U Vrsima je promatračicu GONG-a stric načelnice općine izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta.

U Doličev Dragi ni predsjednik biračkog odbora ni njegov zamjenik nisu bili nazočni na biračkom mjestu.

U Baškoj Vodi dogodio se fizički obračun na biralištu, a intervenirala je i policija.

Na biračkom mjestu u Zametu predsjednik biračkog odbora pokušao je sugerirati promatračici da ode na neko drugo biračko mjesto na otvaranje, a na jednom biračkom mjestu u Osijeku član biračkog odbora verbalno je vrijeđao promatračicu GONG-a.

GONG je primio i više od 150 upita i dojava građana, koji su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na to da listići na biračkom mjestu nisu bili promiješani niti okrenuti prema dolje.

GONG napominje da lokalne izbore promatra ukupno 700 promatrača, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova. Do 14 sati 46 mobilnih ekipa posjetilo je 300 biračkih mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi