PROBLEMI S LEĐIMA

Saudijski kralj ponovo na operaciji

17.10.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Saudijski kralj Abdulah II bit će u ponedjeljak podvrgnut operaciji leđa, doznaje se iz liječničkih izvora, a prema novinskoj agenciji SPA, saudijski monarh u kasnim 80-im je dan ranije stigao u bolnicu da bi mu se osnažili ligamenti oko trećeg kralješka

Zdravlje kralja Abdulaha II pomno se prati u toj islamskoj kraljevini sa strogo hijerarhijskim političkim sustavom. Kralj je prošle godine podvrgnut dvjema operacijama leđa u SAD-u zbog hernije diska.

Njegov nasljednik je princ Sultan, također stariji od 80 godina, koji se od lipnja nalazi na liječenju u SAD-u. Sljedeći u nasljednom redu je princ Najef, ministar unutarnjih poslova od 1975, koji se bliži 80. godini života i smatra se još konzervativnijim političarom od svoje starije braće, kralja i prestolonasljednika.

Za razliku od većine svjetskih monarhija, u Saudijskoj Arabiji nasljedna linija ne ide izravno s oca na najstarijeg sina, osim kada je osnivača dinastije Abdulaziza Ibn Sauda 1953. godine naslijedio najstariji sin, a nakon toga linija ide vodoravno na njegovu braću i polubraću.