povezivanje i s izraelom

Nastavljeni pregovori o vojnom savezu SAD-a i Saudijske Arabije

31.01.2024 u 06:29

Bionic
Reading

Saudijska Arabija nastavila je pregovore sa SAD-om o približavanju obrambene politike i stvaranju vojnog saveza, nakon stanke uzrokovane napadom palestinske militantne skupine Hamas na jugu Izraela u listopadu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Bloomberg javlja da se saudijski prijestolonasljednik i de facto vladar Mohammed Bin Salman sastao s nekoliko američkih senatora u gradu Alula na sjeverozapadu zemlje te da je s njima razgovarao o obnovi ranijih pregovora o obrambenom savezu koji bi također uključuju povezivanje Saudijske Arabije i Izraela.

Navodi se da Bin Salman i dalje vidi mogućnost veće suradnje sa SAD-om, unatoč izrazito negativnom raspoloženju prema SAD-u koje vlada u arapskim i muslimanskim zemljama zbog izraelskih napada na Palestince u Gazi.

Glavni kamen spoticanja u razgovorima je to što je Saudijska Arabija dugo govorila da će svaki dogovor s Izraelom biti uvjetovan stvaranjem neovisne palestinske države, što je pitanje kojem se oštro protivi vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, piše Bloomberg. (