ZAHLAĐENJE ODNOSA

Saudijski kralj 'opalio pljusku' Obami

12.05.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Saudijski kralj Salman opalio je veliku pljusku američkom predsjedniku Baracku Obami odbivši njegov poziv na samit Zaljevskih zemalja koji ovog tjedna organizira u Bijeloj kući i Camp Davidu

Zahlađenje u odnosima između starih saveznika, SAD-a i Saudijske Arabije, dolazi zbog jačanja veza između Washingtona i Irana, odnosno, postizanja takozvanog nuklearnog sporazuma oko kojeg se već mjesecima pregovara u Genevi u Švicarskoj. Saudijci su najveći kritičari nuklearnog detanta s Teheranom.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Oman također će u SAD postati niže rangirane dužnosnike. Saudijski kralj otvoreno iskazuje svoje nezadovoljstvo Obaminom politikom na Bliskom istoku i planira i pozvati Obamu da mu objasni svoju odluku i otvoreno poruči kako je razočaran američkim zbližavanjem s Iranom. Sunitska kraljevina Saudijska Arabija je zakleti neprijatelj Irana, šijtske teokratske republike u regiji.

U petak se američki državni tajnik John Kerry sastao s arapskim dužnosnicima, koji navodno žele sporazum koji im jamči da će im SAD pružiti vojnu pomoć ako budu napadnuti od vanjskih sila. SAD ima sličan sporazum s Japanom.

Obamina administracija ne gleda blagonaklono na taj zahtjev jer smatra da bi Kongres teško odobrio takav sporazum. Amerikanci su spremi pomoći na način da prodaju zemljama Zaljeva moderno oružje, posebno značajno, integrirane raketne sustave, ali zemlje Zaljeva bi bile zadovoljnije sa sporazumom koji blokira Iranu put prema bombi.