u konzulatu u istanbulu

Saudijska Arabaja se sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu

15.10.2018 u 22:39

Bionic
Reading

Saudijska Arabija priprema izvješće u kojem će priznati da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, izvijestio je CNN u ponedjeljak navodeći dva neimenovana izvora

Jedan je izvor upozorio da se izvješće još priprema te da bi moglo biti promijenjeno, rekao je CNN.

Drugi izvor je rekao kako će izvješće vjerojatno zaključiti da je operacija izvedena bez odobrenja te da će umiješani biti pozvani na odgovornost, navela je kablovska informativna televizija.

Istražitelji turske policije u ponedjeljak su ušli u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, dva tjedna nakon nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kritičara vlasti u Rijadu.

Turski diplomatski izvor ranije je otkrio da će zajednička tursko-saudijska skupina provesti istragu u konzulatu, posljednjoj poznatoj lokaciji Khashoggija prije nestanka 2. listopada.

Turski službenici rekli su kako vlasti vjeruju da je novinar ubijen u konzulatu, nakon čega mu je tijelo uklonjeno.

Turske vlasti u ponedjeljak su objavile da su u posjedu audio snimke koja pokazuje da je nestali saudijski novinar ubijen u konzulatu te su tu snimku predali Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, i pisao je brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.