18 MILIJUNA DOLARA ZAJMA

Saudijci financiraju povratak izbjeglica u BiH

06.12.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Saudijski fond za razvitak odobrio je Bosni i Hercegovini zajam od osamnaest milijuna američkih dolara koji bi trebao potaknuti brži dovršetak procesa povratka izbjeglica, objavilo je u utorak ministarstvo financija BiH

Kako se navodi, ovim će zajmom biti omogućeno povoljno financiranje rekonstrukcije i izgradnja oko tisuću stambenih jedinica korisnika odnosno trajno zbrinjavanje oko četiri tisuće članova prognaničkih i izbjegličkih obitelji na cijelom teritoriju BiH.

Dio zajma trebao bi biti iskorišten i za financiranje infrastrukturnih projekata u općinama.

Država BiH saudijski je zajam dobila s rokom otplate od 25 godina koji uključuje pet godina počeka i troškove kredita od 1 posto.

Ministarstvo financija BiH ističe kako je ovim zajmom nastavljena dosadašnja uspješna suradnja sa Saudijskim fondom za razvitak. Očekuje se kako će i u predstojećem razdoblju biti razmatrani projekti iz područja obrazovanja i zdravstva kao i novi projekti zbrinjavanja izbjeglih i prognanih.

Tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine protjerano je ili izbjeglo oko dva milijuna i 200 tisuća ljudi, što je gotovo polovica ukupnog broja stanovnika te zemlje.

Prema podacima UNHCR-a, šesnaest godina nakon okončanja ratnih sukoba, više od 110 tisuća prognanih i izbjeglih još uvijek čeka povratak prijeratnim domovima u toj zemlji.

Od ukupnog broja izbjeglih i prognanih, njih gotovo sedam tisuća još uvijek boravi u nekom od 156 kolektivnih izbjegličkih centara.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice procijenilo je kako bi za stvaranje uvjeta za povratak svih prognanih i izbjeglih trebalo osigurati najmanje 400 milijuna eura.