ŽELI POBOLJŠATI UVJETE

Saucha otkrio detalje o boravku u Remetincu: Žlica je sve, postoji 'wc bonton'

24.07.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik i optuženik u aferi Dnevnice progovorio je o svom iskustvu u pritvoru u Remetincu u kojem je proveo tjedan dana. Unatoč kratkom boravku iza rešetaka, Saucha je duboko potresen uvjetima u istražnom zatvoru te si je dao u zadatak upoznati javnost s tom problematikom

O tome je nedavno progovorio i u Saboru, kada je na dnevni red došlo Izvješće o stanju kaznionica i zatvora iz 2015. godine, upozoravajući kako se iza suhoparnih brojki i statističkih podataka ne može iščitati to kakav je stvarni život pritvorenika.

'Mislim da je moja dužnost kao zastupnika, koji je silom prilika iz prve ruke vidio kakvi uvjeti vladaju u najpoznatijem hrvatskom zatvoru, to javno reći (…) U tih tjedan dana na vlastitoj koži osjetio sam život u Remetincu', kazao je Saucha u intervjuu Novom listu.

Pritvorenici imaju pravo na dva sata šetnje na dan, a ne biraju kada će to biti, već ih 15 minuta ranije stražari obavijeste o tome. 'Svima je to jako važno pa se šeće bez obzira na vremenske uvjete. Šećete u krug, jedan sat u jednom smjeru, drugi sat u drugom smjeru. Ostala 22 sata ste u ćeliji', kaže i dodaje da je u pritvoru mnogo onih koji dobro poznaju zatvorski sustav, što znači da ih on ne rehabilitira, već da se iznova vraćaju iza rešetaka.

Kaže da je 'red, rad, higijenu i disciplinu teško održati, baš kao i duševni mir', jer je Remetinec prenatrpan.

'Općenito, mislim da se za istražnim zatvorom previše lako poseže. I to ne u duhu zakona o kaznenom postupku, već kako bi se slomilo ljude, radi nečijih boljih statistika. Neshvatljivo je to da je netko u istražnom zatvoru prije pravomoćne presude i do 500 dana', upozorava.

  • +3
Tomislav Saucha izašao iz Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Podrobno je opisao kako izgleda svakodnevica iza rešetaka. Tuširanje je dopušteno dva puta tjedno zimi i tri puta ljeti. 'Jedna od važnih stvari u zatvoru je obična žlica. Ona vam jedini pribor za jelo. Htjeli-ne htjeli, njome naučite kako raskomadati meso. Pastu za zube, osim za higijenu, zatvorenici koriste kao ljepilo kad trebaju pričvrstiti nešto. Higijena je definitivno jedan od jako važnih problema u ćelijama i postoji dogovor među zatvorenicima da je se pridržavaju. Školjka za wc se čisti svaki dan jer je to svima u interesu. Sreća je da su deterdženti i slična pomagala u svakoj ćeliji. To me ugodno iznenadilo. Osim tog higijenskog aspekta, tu je i bonton vršenja nužde. Ipak niste sami. To su nepisana pravila kojih se svi pridržavaju. Ipak, koliko god pazili, događaju se i neugodnosti', prepričava.

Hvali zatvorske pravosudne policajce, kaže da su korektni, a većih neugodnosti nije imao, osim dobacivanja pri dolasku u Remetinec.

Tomislav Saucha 'čita' Kafkin Proces Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vjerujte, ova tema i nije najpopularnija za političku promociju. Postoje puno, da tako kažem, sretnije teme za prezentaciju u javnosti, puno više oportune teme kojima sam se mogao baviti. Mogao sam prešutjeti i kad me pitaju o boravku u Remetincu jednostavno odgovoriti da ne želim razgovarati o tome, da želim sve zaboraviti. Odlučio sam drugačije. Svjestan sam koliku stigmu nosi boravak u zatvoru i da nitko o tome ne želi govoriti. Jedan sam od troje zastupnika kojima je skinut saborski imunitet zbog pritvaranja, a u ovom sazivu Sabora jedan od rijetkih koji je vidio zatvor iznutra... Najesen kanim inicirati razgovore u Ministarstvu pravosuđa i vidjeti kako se može unutar proračunskih sredstava pronaći prostor za poboljšanje uvjeta života u zatvorima i kaznionicama', poručuje.

Progovorio je i o svojoj političkoj poziciji. I dalje je svjetonazorski u lijevom centru, iako je podržao HDZ-ovu vladu. Brine ga jačanje desnice i to je, kaže, razlog zbog kojeg je podržao suradnju HDZ-a i HNS-a.

Sa svojim bivšim šefom Zoranom Milanovićem i dalje je u kontaktu. 'I dalje smo u kontaktu, čujemo se na 'bok-bok'. Ništa veliko. Brojeve si nismo izbrisali iz telefona', zaključuje Saucha.