koronakriza

Sastanak u Berlinu: Njemačka kancelarka Merkel i nizozemski premijer Rutte o planu oporavka EU-a od pandemije

09.07.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak će u Berlinu s nizozemskim premijerom Markom Rutteom razgovarati o spornom europskom planu oporavka od pandemije koronavirusa

Prema riječima kancelarkinog glasnogovornika Steffena Seiberta, u središtu razgovora kancelarke Merkel i Ruttea biti će prioriteti koje je Njemačka postavila za svoje šestomjesečno predsjedanje Unijom: temeljna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i uloga Europe u svijetu.

Sve oči će biti uprte na pripremu posebnog europskog summita 17. i 18. srpnja na kojem bi se, kako se mnogi nadaju, mogli nazrijeti znakovi o postizanju dogovora o planu oporavka vrijednog 750 milijardi eura (851 milijarda američkih dolara). Radi se o 500 milijardi eura nepovratne pomoći i 250 milijardi eura u zajmovima za oporavak gospodarstava zemalja članica.

No, tzv. 'štedljiva četvorka' - Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija - zagovara zajmove umjesto nepovratne pomoći i traži da se novac uvjetuje obvezujućim gospodarskim reformama.

Merkel je u srijedu pozvala Europski parlament da bude otvoren za kompromis. 'Naš zajednički cilj je da se što prije dogovorimo (...) iskreno se nadam da će to biti tijekom ljeta', rekla je Merkel i dodala da će 'sve strane morati iskazati volju za kompromisom'.

No, njezin sugovornik Rutte do sada nije pokazao nikakav znak da bi mogao ublažiti svoje kritičko stajalište prema planu gospodarske obnove. 'Pomoć Sjevera znači reforme Juga. Ne postoji drugi način', kazao je prošli tjedan Rutte.