NASTAVAK PROCESA

Sastalo se Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova

24.07.2019 u 19:39

Bionic
Reading

Prva sjednica Međuresornoga povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova održana je u srijedu u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske

U nastavku procesa nabave višenamjenskoga borbenog zrakoplova, naglašava Ured, i dalje se polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je definirana ambicija (višenamjenske sposobnosti zrakoplova), broj zrakoplova te njegove karakteristike, kao i potrebe da se radi o višenamjenskom borbenom zrakoplovu koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.

Ured ističe kako temeljna načela pristupa ostaju ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane, dodaje Ured.

Pritom, ističe, vodit će se računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni zrakoplovi.  

Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskoga borbenog zrakoplova pokrenut će se proces istraživanja opcija za izobrazbu pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni zrakoplov.

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 4. srpnja osnivano je Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova.