bilateralni razgovori

Sastali se Putin i Erdogan: EU treba zahvaliti Turskoj na nesmetanom tranzitu plina na europsko tržište

05.08.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je planove za otvaranje nove stranice bilateralnih odnosa prilikom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak u Sočiju.

"Današnji razgovori ključni su s obzirom na ulogu koju Turska i Rusija igraju u okruženju. Nadam se da će otvoriti novu stranicu u bilateralnim odnosima. Planiramo razgovarati o odnosima dviju zemalja u svim područjima i postići zaključak o tome kako samo ići naprijed", rekao je Erdogan, javlja TASS.

"Koraci poduzeti u energetskom sektoru i u stvaranju žitnog koridora u Crnom moru, kao i razgovori o turističkoj industriji i inicijative provedene u prometnom sektoru, pozitivni su za našu regiju", rekao je turski predsjednik.

Otvarajući razgovore s Erdoganom, ruski predsjednik je rekao da dvije zemlje imaju puno bilateralnih projekata za realizaciju. Putin je istaknuo da se bilateralna trgovina udvostručila u prvom kvartalu 2022.

"Dovoljno je reći da je naša trgovinska razmjena prošle godine porasla za 57 posto, a u prvim mjesecima ove godine, uključujući svibanj, udvostručila se", rekao je Putin.

Obujam trgovine između Rusije i Turske iznosio je oko 35 milijardi dolara u 2021. U 2022., prema prognozama stručnjaka, trgovina će vjerojatno narasti na 50-60 milijardi dolara.

Kako pišu ruski mediji, Erdogan i Putin su prije svega razgovarali o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, ali i o energetskoj situaciji u Europi.

"Putin je naglasio važnost sudjelovanja Erdogana u rješavanju pitanja vezanog za izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Zahvalio je Erdoganu na pokretanju izvoza i činjenici da je istovremeno donesena odluka o nesmetanom dopremanju ruske hrane i gnojiva na svjetska tržišta", piše Tass.

Kada je riječ o energetskoj situaciju, predsjednici Turske i Rusije osvrnuli su se na značaj Turskog toka.

"Ruski predsjednik je Turski tok nazvao jednom od najvažnijih arterija za snabdijevanje Europe ruskim plinom. Za razliku od svih drugih pravaca opskrbe, Turski tok radi bez ikakvih kvarova i smetnji", naglašeno je.

U kontekstu energetske krize, Putin je imao poruku i za vođe zemalja EU.

"Mislim da bi europski partneri trebali biti zahvalni Turskoj što je osigurala nesmetan tranzit našeg plina na europsko tržište", poručio je Putin.