dominantne teme

Održan prvi sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost; Milanović i Plenković razgovarali o migrantima i koronavirusu

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 05.03.2020 16:49
  • Objavljeno 05.03.2020 u 16:35
Vijeće za nacionalnu sigurnost

Vijeće za nacionalnu sigurnost

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Beljan

Prvi puta se sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost kojega su zajednički sazvali premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, a razgovaralo se o koronavirusu i potencijalnom razvoju migrantske krize

Održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Članovi Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske Unije, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH-a.

Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo. Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Beljan

Premijer Andrej Plenković izvijestio je i o aktivnostima u vezi s potencijalnim razvojem nove migracijske krize na istočno-mediteranskoj/zapadno-balkanskoj ruti s osvrtom na krizu u Siriji i situaciji na grčko-turskoj granici. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova prenio je zaključke s izvanrednog sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU-a, kojim je predsjedao.

Podatke o migrantskim kretanjima iznijeli su ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija i ministar unutarnjih poslova. Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato je s aktivnostima hrvatske policije u čuvanju državne granice. S tim u vezi razmotrene su mogućnosti pružanja potpore hrvatskoj policiji od strane drugih nadležnih državnih institucija i službi, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika RH-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!