plenarno zasjedanje

Sastaju se hrvatski biskupi; raspravljat će o solidarnosti i sinodalnom hodu

19.10.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Na redovitom 63. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje počelo je u utorak u Zagrebu i trajat će do četvrtka, središnja tema je sinoda i sinodalni hod te globalna solidarnost

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić pozdravio je nazočne i kazao da će se proteklo vrijeme pamtiti po sićušnom virusu, koji izaziva bolest covid-19, i koji je bacio svijet na koljena, i po strašnom potresu u Zagreb i bližoj okolici, te na Banovini, priopćeno je iz HBK.

Pandemija i potres pokrenuli su djela solidarnosti i zajedništva što nas je podsjetilo na iskustvo od prije trideset godina kad smo slogom i solidarnošću obranili ugroženu slobodu kazao je i dodao da se živo nada kako će istim duhom zajedništva i solidarnosti moći nadvladati i sve druge nevolje i izazove zdravlja i bolesti s kojima se susreće zajednica, kazao je.

Mons. Puljić napomenuo je kako bi najavljena „sinoda o sinodalnosti“ koja kreće od mjesnih Crkava, preko država i kontinenata mogla probuditi želju krenuti u smjeru „globalne solidarnosti“.

Nadbiskup Želimir Puljić je najavio da će na sjednici biti opširnijeg govora o sinodi i sinodalnom hodu koji je započeo euharistijskim slavljem 10. listopada u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, a prekjučer u svim hrvatskim biskupijama i diljem svijeta.

U svojoj homiliji Papa je primijetio da je Isus bio „često na putu, hodao među ljudima i slušao pitanja i brige njihovih srdaca“. Utjelovio je, dakle, svoju blizinu u susretu s ljudima.

Prošlog tjedna u sinodskoj dvorani u Vatikanu Papa Franjo je naglasio potrebu sinodalnog puta kojim „valja zajedno ići“. A najavljena Sinoda, objasnio je, „nije ni parlament, ni centar za istraživanje, nego crkveni događaj gdje je Duh Sveti glavni protagonist“.

Pojasnio je tri „nosiva stupa sinodalnog hoda: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, i tri opasnosti: „Formalizam“ koji ističe oblik, formu, a ne sadržaj i dijalog s Božjim narodom; „Intelektualizam“ koji bi htio učiniti sinodu nekom vrstom studijskog skupa s apstraktnim govorom o problemima Crkve i nevoljama svijeta, što je odvaja od Božjeg puka i konkretnoga života. Treća je opasnost „napast nepokretljivosti“ koju prati izraz „tako se uvijek radilo".

Tom metodom zapravo se „usvajaju se stara rješenja za nove probleme“, a to je Papa opisao kao „otrov u životu Crkve“, rekao je, uz ostalo, nadbiskup Puljić.

Također, bit će govora o nedavno objavljenom dokumentu „Ekumenski vademecum za biskupe” koji je preveden na hrvatski. O njemu će govoriti Predsjednik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor govorit će o apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia o obitelji.

Papa je proglasio “godinu Amoris Laetitia” o obitelji koja je započela na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2021. i trajat će do 26. lipnja 2022., kada će u Rimu biti održan 10. svjetski susret obitelji.

Bit će rasprave i o Pravilniku HBK, koji je usvojen prije pet godina te o nekim aktualnim pitanjima Hrvatskog Caritasa. Bit će podnesena izvješća predsjednika, komisija, vijeća i odbora HBK, te će se na programu biti rasprave o mandatima u tijelima HBK, kazao je, među ostalim, nadbiskup Puljić.