WILLIAM E. ENGDAHL

Sarkozy vodi misiju u Libiji u katastrofu

23.03.2011 u 21:46

Bionic
Reading

Poznati pisac i analitičar William F. Engdahl u izjavi koju prenosi portal Dnevnik.hr najnoviji val nestabilnosti nazvao je kreativnom destrukcijom i kao glavnog kreatora prozvao SAD i administraciju u Washingtonu

'Washington i Wall street žele potpuni kaos od Maroka do Afganistana, odnosno širom islamskog svijeta, kako bi progurali slobodno tržište i tobožnje reforme, koje bi zapravo otvorile posljednji neopljačkani bastion Wall Streetu i londonskim bankama, koje bi na taj način punile riznice svojih bankrotiranih imperija', tvrdi poznati pisac i teoretičar urote Engdahl koji je više puta boravio u Hrvatskoj te održao nekoliko predavanja.

S obzirom na to da su Francuzi prvi započeli s intervencijom, Engdahl smatra da je to Sarkozyjev očajnički vanjskopolitički potez. Sarkozy, sve mi se čini, očajnički pokušava izboriti pobjedu u vanjskoj politici, vodeći intervenciju u Libiji i pritom istovremeno stvarajući katastrofu', dodao je Engdahl te zaključio da Washingtonu baš to odgovara. Krajnji cilj stvaranja kreativne destrukcije je, po njegovom mišljenju, kontrola protoka kapitala i energetskih zaliha buduće Kine, Rusije i EU-a, koje bi jednog dana mogle pomisliti i na neki drugi put, osim onoga kojeg nudi novi američki poredak.

Najnoviji koalicijski zračni napadi na Libiju, za koje SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da su uvedeni kako bi zaštitili civile, za Engdahla su dio mnogo većeg plana, onog koji je predstavljen 2001. godine. Radi se o tzv. mapi Velikog Bliskog istoka.