JEDNOG DANA PRIJATELJI

Šarec očitao bukvicu Plenkoviću zbog špijuniranja, hrvatski premijer mu odgovorio: Nema tu neke drame

11.04.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec sastao se u srijedu navečer, na kraju summita EU-a u Bruxellesu, s hrvatskim premijerom Plenkovićem, te za slovenske medije izjavio da ga je upozorio na neprihvatljivost hrvatskog stajališta o arbitraži i navodnog špijuniranja slovenskih predstavnika u tom procesu, objavili su u četvrtak slovenski mediji

Šarec je kazao da je hrvatskom premijeru glede "špijunske afere" kazao da se Slovenija kao suverena država s time ne može složiti, objavila je Slovenska televizija.

Kazao sam mu što nas smeta i da Slovenija ubuduće očekuje da se Hrvatska suzdrži od takvih postupaka, a on je to uzeo na znanje, kazao je Šarec, prenose slovenski mediji.

Slovenski je premijer u razgovoru s novinarima kazao kako očekuje da će Slovenija i Hrvatska jednom biti "doista u prijateljskim odnosima" te da bi se to sada "s obzirom na velik broj otvorenih pitanja teško mogli reći", prenijela je Slovenska televizija iz Bruxellesa.

Šarec je kazao da nije istina kako je njegova vlada oko tzv. špijunske afere stvorila veliku dramu nego da je djelovala "kao suverena država".

 "Mi smo kao suverena država izrazili neslaganje s takvim postupcima i očekujemo da će arbitražna presuda biti implementirana. To sam kazao Plenkoviću i to je uzeto na znanje", kazao je nakon razgovora s hrvatskim premijerom njegov slovenski kolega.

 Šarec je na završetku summita ponovo izrazio žaljenje zbog, kako kaže, "mlake" reakcije Europske komisije na otkriće takozvane špijunske afere, koji Komisija nije željela komentirati, te dodao da je od Komisije očekivao izjavu kako treba poštovati vladavinu prava i da su pritisci na medije nedopustivi "osobito kad dolaze iz susjedne države".

 Slovenski premijer potvrdio je da će sudjelovati na konferenciji Kina + 16 u Dubrovniku, gdje bi o odnosima s Hrvatskom na margini tog skupa ponovo mogao govoriti s predsjednikom hrvatske vlade.

Hrvatski premijer potvrdio je u četvrtak rano ujutro da je na marginama summita EU-a kratko razgovarao sa slovenskim premijerom Šarecom. Na upit je li bilo riječi o kritikama Slovenije, koja Hrvatsku proziva zbog vladavine prava, Plenković je rekao da tu nema ništa novo i da je to "kontinuirana teza" te da bi volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme. 

Vezano uz optužbe na račun Hrvatske i njezine obavještajne službe za prisluškivanje i za pokušaje pritiska na slovenske medije, Plenković je rekao kako tu nema "velike drame" te da su "uskoro europski izbori i svatko mora imati neku malu temu i pokazivati kako štiti nacionalne interese".

Plenković je ranije u Bruxellesu kazao da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da su u Sloveniji održavaju izbori. Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.