bih

Sarajevski Klinički centar u štrajku upozorenja zbog prijetnji smrću liječniku

14.11.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Liječnici, medicinske sestre i tehničari Kliničkog centra u Sarajevu u četvrtak su održali dvosatni štrajk upozorenja prosvjedujući na taj način zbog činjenice da su na radnim mjestima izloženi izravnim prijetnjama, a neposredan povod bio je incident ranije ovog tjedna u kojemu je muškarac na Pedijatrijsku kliniku unio pištolj i šefu klinike Edi Hasanbegoviću zaprijetio kako će ga ubiti

'Zabio mi je cijev (pištolja) u vrat i rekao: potpiši, ubit ću te', opisao je novinarima tijekom prosvjeda liječnik Hasanbegović tu situaciju dodajući kako se u tom trenutku doista prestrašio, baš kao i svi drugi zaposlenici klinike koji su svjedočili incidentu.

Prijetnju smrću u utorak je uputio Denis Smajlović, otac čija je kćer oboljela od tuberkuloze i bila na liječenju na Pedijatrijskoj klinici. Šefu klinike zaprijetio je kada je doznao da u tom trenutku tamo nema lijekova potrebnih za tretman njegove kćeri pa je od Hasanbegovića tražio da pod svaku cijenu potpiše suglasnost za njeno premještanje u neku od bolnica izvan BiH u kojoj bi mogla nastaviti liječenje.

Smajlovića je policija privela, no on je nakon toga pušten da se brani sa slobode.

On sam nije komentirao incident, no njegov odvjetnik Ermin Gačanović je kazao kako je Smajlović 'uradio ono što bi i svaki drugi odgovorni roditelj'.

'Uradio je samo ono što bi svaki odgovorni roditelj uradio. Borio se za svoje malodobno dijete koje je bolesno', kazao je Gačanović medijima.

Šef Pedijatrijske klinike Hasanbegović kazao je u četvrtak kako je mu je neshvatljivo da se netko ponaša poput Smajlovića jer na klinici, za koju tvrdi da je među najboljima u BiH, daju sve od sebe kada su u pitanju pacijenti oboljeli od najtežih bolesti. Istaknuo je kako su u proteklih deset godina, od kada on vodi tu kliniku, uspjeli izliječiti više od tisuću i pol djece kojima je dijagosticiran karcinom.

Ravnateljica Kliničkog centra Sebija Izetbegović kazala je kako je Hasanbegović, koji je i sam otac dvoje djece, najbolji pedijatar u BiH, a možda i u regiji, čijim su zalaganjem spašeni životi i zdravlje stotina djece pa je nezamislivo da mu se prijeti smrću na radnom mjestu.

Upozorila je i kako ovo nije usamljeni slučaj.

'Od 2016. godine do danas smo imali 125 izravnih prijetnji, 19 fizičkih napada i 106 vrlo agresivnih verbalnih napada', kazala je Izetbegović novinarima.

Po njezinim riječima, otac djevojčice bez argumenata je krivicu za nastale probleme u tretmanu svoje kćeri prebacio na liječnike, jer je problem bio u nedostatku lijekova koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, a ne Klinički centar.