dalekometna prognoza

​Sanjate o bijelom Božiću? Severe Weather predviđa hoće li biti snijega krajem godine

02.12.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Svake godine, u prosincu, počne se nagađati kakvo će vrijeme biti za Božić i Novu godinu. Mnogi sanjaju bijeli Božić koji stvara idiličnu blagdansku atmosferu. Pogađanje vremenske prognoze za tri ili više tjedana unaprijed nezahvalan je zadatak, no posljednjih godina razvijeni su alati i sustavi koji omogućuju sagledati trendove i vjerojatnosti, hoće li neka područja biti toplija/hladnija ili suša/sniježnija

Spomenuti alati su u osnovi skup izračuna, koji počinju u isto vrijeme, ali s nešto drugačijim unosima. To omogućuje modelu da pokrije različite atmosferske varijacije i ide u dalje u vremenu za prognoze.

Ovdje se ne predviđa kakva će biti temperatura u 8 sati ujutro za 20 dana, već hoće li istok SAD-a ili srednja Europa, primjerice, biti hladniji ili topliji u određenom tjednom razdoblju, piše Sever Weather.

Polazište ili temelj za takve prognoze su podaci o tome koliko je uobičajeno imati bijeli Božić na određenom području.

Počevši od potonjeg, Severe Weather je objavio kartu Dominica Royéa koja pokazuje vjerojatnost snijega na Badnjak. Najveća vjerojatno, ako se promatraju povijesni podaci je iznad sjeverne Europe, a zatim slijede veće nadmorske visine središnje Europe i Balkana. To je, naravno, snažno povezano s hladnijim zrakom koji se nalazi u sjevernoj Europi i na višim nadmorskim visinama.

Prognostičari koriste skupne sustave predviđanja za praćenje razvojnih trendova u produljenom rasponu. Dva glavna proširena sustava predviđanja su ECMWF iz Europe i GEFS iz Nacionalnog centra za predviđanje okoliša u Sjedinjenim Američkim Državama.

Format je prilično jednostavan. Pregledavaju se tjedne anomalije tlaka oko Božića, temperaturni obrazac i potencijalna promjena visine snijega tamo gdje su podaci dostupni.

GEFS sustav prognoze ima javno dostupne podatke o visini snijega što je glavna stvar koja nas sve zanima. Promatrajući obrazac tlaka oko Božića, može se vidjeti anomalija visokog tlaka iznad Kanade i sjeverne Europe. Kao odgovor, postoji zona niskog tlaka iznad istoka Sjedinjenih Država, a to ukazuje na povećan potencijal snježnih oborina.

Gledajući Europu, prognoza temperature pokazuje područje s nižim temperaturama od normalnih u središnjim dijelovima.

Prognoza promjene visine snijega prati petodnevna razdoblja. U rasponu prognoze od 22. do 27. prosinca ne možemo promatrati pojedinačne dane, tako da obično gledamo promjene tijekom određenog razdoblja ili višednevnu anomaliju. Promjena visine snijega za Europu pokazuje povećanje visine snijega u središnjim i sjevernim dijelovima.

Budući da se radi o petodnevnoj promjeni visine snijega, ne može nam izravno pokazati gdje će biti snijega na tlu na Božić, ali pokazuje trendove i najveći potencijal za snježne oborine oko 25., čime se povećava mogućnost da snijeg na tlu bude za blagdane.

  • +2
Snijeg u Muenchenu Izvor: Profimedia / Autor: Max Ludwig / Zuma Press / Profimedia

ECMWF sustav za predviđanje nema javno dostupne podatke o snijegu, pa su koristili kombinaciju podataka o temperaturi i oborinama. U Europi se mogu vidjeti dosta više temperature na većem dijelu kontinenta ako se promatraju anonalije tlaka. Iznimka je krajnji sjever jer je pod anomalijom niskog tlaka. Ovaj uzorak ograničava snježne padaline nad Europom, jer sjeverno nisko područje znači toplije zapadno strujanje preko kopna.

Gledajući prognozu oborina, može s vidjeti da će oborine biti iznad očekivanih razina u većem dijelu srednje i sjeverne Europe. To je zbog toplijeg zapadnog toka, koji također donosi više vlage s Atlantika.

  • +8
Snijeg zabijelio područje Zagvozda Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Jedna stvar koja će definitivno igrati glavnu ulogu je stratosferski polarni vrtlog. Polarni vrtlog je glavni izvor promjena vremenskih obrazaca svake zime.

Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća, to je cjelokupna cirkulacija vremena na sjevernoj hemisferi. A budući da je tako velik i jer je povezan s donjim i gornjim slojem atmosfere, vrlo je važno da pratimo sve njegove aktivnosti tijekom zime, navodi Severe Weather.