u stratosferi

Evo kako polarni vrtlog iznad Sjevernog pola utječe na vrijeme kod nas

14.09.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Novi polarni vrtlog formira se u stratosferi iznad Sjevernog pola. Brzo jača i nastavit će jačati kako idemo prema zimi 2023./2024. Polarni vrtlog ima dugu i snažnu povijest utjecaja na zimske vremenske prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Europi, osobito ako se počne urušavati

Polarni vrtlog u smislu o kojem govore na stranici Severe Weather odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za naše zimsko vrijeme važno je samo to je li jak ili slab.

Kako ulazimo u jesen, polarne regije se počinju hladiti. To je zato što se Sunce nalazi niže i manje topline dopire do Sjevernog pola. Polarne temperature padaju, no atmosfera prema jugu još je uvijek relativno topla, stoga polarne regije primaju malo ili nimalo Sunčeve energije u usporedbi s područjima južnije.

To uzrokuje jaku temperaturnu razliku između polarnih i suptropskih područja, a na sjevernoj hemisferi počinje se razvijati velika ciklonalna cirkulacija niskog tlaka i širi se od površinskih slojeva dalje visoko u atmosferu.

Kao i na nižim razinama, proces je isti više u atmosferi te stvara veliku i snažnu cirkulaciju kako temperatura pada. To je pojava poznata kao polarni vrtlog, kruženje velikih razmjera kroz atmosferu.

Polarni vrtlog ponaša se kao vrlo veliki ciklon, pokrivajući sjevernu hemisferu od Sjevernog pola do nižih geografskih širina. Prisutan je na svim atmosferskim razinama, od tla naviše, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama.

Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja putuje, to je veliko ciklonalno polje koje se okreće cijelom sjevernom hemisferom, od tla do vrha stratosfere i dalje, dosežući visinu od preko 50 kilometara.

Pa zašto je sve ovo važno? Zašto nam je stalo do polarnog vrtloga svake zime? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Ova stratosferska polarna cirkulacija može značiti razliku između vrlo hladne i snježne te tople i suhe zime.

Snažan polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju. Tada se obično hladniji zrak zadržava u polarnim regijama, stvarajući blaže uvjete za većinu Sjedinjenih Država i Europe. U tim uvjetima zima može biti uglavnom toplija od uobičajene u srednjim geografskim širinama.

Nasuprot tome, slab polarni vrtlog može stvoriti slab uzorak mlazne struje. Teže je tada obuzdati hladniji arktički zrak te on može otići iz polarnih regija u SAD i/ili Europu.

Hlađenje nad Sjevernim polom već je počelo, a obično počinje u kolovozu i snažno se povećava tijekom rujna i listopada. Konačno, stratosfera doseže svoje najhladnije razdoblje u studenom i prosincu, kada je polarni vrtlog obično najjači.

Podrobnije o polarnom vrtlogu pročitajte ovdje.